10.06.2008. / 09:00

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Apple

Novi iPhone duplo jeftiniji nego prije

Novi iPhone od 8 gigabajta memorije koštati će 199 dolara, dok je prethodnik s istim kapacitetom iznosio 399 dolara. Novi bi uređaj s dvostruko više memorije trebao iznositi 299 dolara

Američki računalni gigant Apple predstavio je jučer iPhone nove generacije. Riječ je o uređaju koji će imati pristup putem wireless mreža, a njegova će početna cijena biti 199 američkih dolara, gotovo upola niža od njegovog prethodnika.

Naprednu verziju uređaja, koji spaja mobilni telefon, iPod i Web preglednik, prvi je javnosti očekivano predstavio glavni izvršni direktor Applea Steve Jobs. Novi iPhone od 8 gigabajta memorije koštati će tako 199 dolara, dok je primjera radi prethodnik s istim kapacitetom iznosio 399 dolara. Novi bi uređaj s dvostruko više memorije trebao iznositi 299 američkih dolara, a u prodaju će krenuti 11. srpnja, i to u 22 zemlje.

Predstavljajući novi iPhone u San Franciscu, Steve Jobs je kazao kako će raditi na wireless mrežama treće generacije (3G/HSDPA), uključujući i mogućnost navigacije putem satelita (GPS) kao i napredna naredba "aGPS" koja omogućuje lociranje i u okolnostima kad nema dostupnih satelita loveći najbliže WIFI i GSM predajnik. Dok je prodaja prvotne verzije premašila brojku od 6 milijuna u samo godinu dana, novi bi se u uređaj, ističu stručnjaci, po prodaji mogao izjednačiti s Macintosh kompjuterima.

Na samoj konferenciji najviše je bilo riječi o novim razvojnim alatima SDK, te predstavljanju nove inačice iPhone software-a 2.0 gdje se vidi očita orijentacija Apple-a ka poslovnim korisnicima implemetirajući ActiveSync tehnologiju unutar novog softvare-a, tehnologiju koja omogućuje aktivno sinhroniziranje između više računala kao i platformi, pristup Exchange serverima kao i podržani protokol 802.x i WPA enterprise. Također na konferenciji je bilo razgovora o budućim smjernicama programskog razvoja, predstavljanje AppStore-a, Appleovog repozitorija za kupovinu novih software-a i igara.

Dobra vijest je da je na WWDC konferenciji obznanjeno da iPhone dolazi i u Hrvatsku krajem godine gdje će ekskluzivna prava prodaje najvjerojatnije dobiti T-Mobile.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika