10.06.2008. / 09:58

Autor: Petra Horvat

Pariz

Štrajk francuskih željeznica i zaposlenika javne službe

Državni tajnik za promet, Dominique Bussereau, upozorio je da Francuske željeznice gube dio tržišta jer nisu provele nužne reforme

U jednodnevni štrajk upozorenja povodom nezadovoljstva smanjenjem broja radnih mjesta stupilo je u utorak 5,2 milijuna zaposlenika u javnoj službi.

Na štrajk protiv nacrta zakona o pokretljivosti javnih službenika pozvala su tri od osam sindikata javnih služba s nešto više od 40 posto zaposlenika u tom sektoru. Sindikati su nezadovoljni novim zakonom za koji su ocijenili da će olakšati otpuštanje osoba u okviru državne reforme o kojoj će vlada raspravljati u srijedu.

Štrajk francuskih željezničara protiv reforme željeznice počeo je još u ponedjeljak.
Željeznički promet je poremećen, napose na kolodvoru Saint Lazare u Parizu gdje već nekoliko dana traje lokalni sukob. Štrajk željezničara održava se na poziv triju sindikalnih središnjica CGT, Sud-Rail i FO koje okupljaju 62 posto radnika Francuskih željeznica (SNCF). Didier Le Reste zatražio je u utorak da uprava SNCF-a počne pregovore s radnicima.

Najavljen je i štrajk prosvjetnih radnika, a moguće su i obustave rada u zračnim lukama, carini i financijskim službama. Očekuju se i prosvjetna okupljanja u Parizu, Bordeauxu, Toulouseu, Lyonu, Strasbourgu i Nantesu.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika