11.06.2008. / 17:15

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Slučaj Laptalo

Šuica moli Mesića da se zauzme za Laptala

Gradonačelnica Dubrovnika je zatražila od predsjednika Mesića da se zauzme za slučaj kapetana Laptala kako bi mu se omogućio brz i pravedan postupak pred sudom

Nakon što je odgođeno suđenje kapetanu Kristu Laptalu i njegovim kolegama Konstantinu Metelevu i Narcisu Garciji, dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica je uputila pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću od kojeg traži da se kod grčkog predsjednika zauzme za kapetana Krstu Laptala koji je već godinu dana zatvoren u grčkom zatvoru."Budući da imam informaciju da ćete sudjelovati na konferenciji "Kulturni koridori" koja će se održati u Grčkoj te da ćete se na marginama konferencije susresti s grčkim predsjednikom, ne sumnjam da ćete dio razgovora posvetiti i našem kap. Laptalu", piše gradonačelnica Šuica.

Ona je istaknula da je u korist kapetana Laptala trebala svjedočiti 5. lipnja na zakazanom ročištu na sudu u Patrasu koje je odgođeno zbog navodne pretrpanosti suda za 12. lipnja."Međutim danas sam obaviještena da je i to ročište odgođeno zbog štrajka nižih službenika suda, koji su zabrinuti za svoju sigurnost odbili doći u zgradu, neznatno oštećenu u nedavnom potresu", ističe Šuica.

Stoga moli predsjednika Mesića da se zauzme za slučaj kapetana Laptala kako bi mu se omogućio brz i pravedan postupak pred sudom ponajprije zato jer u toj zemlji uskoro započinje ljetna stanka zbog godišnjih odmora."Molim Vas također da o Vašem kontaktu s grčkim predsjednikom upoznate i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ateni kako bi mogli poduzeti potrebne radnje ukoliko bude potrebno", navodi Šuica.

Suđenje Laptalu odgodili do daljnjega

Zbog jakog potresa koji je u nedjelju pogodio Patras i okolicu, samo dvadesetak sati prije početka, odgođeno je suđenje kapetanu Kristu Laptalu i njegovim kolegama Konstantinu Metelevu i Narcisu Garciji.

Zbog potresa, u kojem je poginulo dvoje ljudi, a stotine je ozlijeđeno, oštećena je i zgrada suda, a zbog sigurnosti zaposlenika, sud je zatvoren na neodređeno razdoblje. Iako je specijalna komisija procijenila u srijedu ujutro da se u zgradi može raditi

Time je i dalje ostala neizvjesna sudbina Laptala i nejgovih kolega, koji u grčkom zatvoru sjede zadnjih godinu dana. Tamo će prema svemu sudeći, zbog ovih otegotnih okolnosti, ostati najmanje do listopada. Naime, sva suđenja koja su bila zakazana za utorak odgođena su za kraj godine, iako za sada nije objavljen novi datum suđenja.

Podsjetimo, Laptalo je priveden nakon što je na brodu čiji je kapetan pronađena velika količina kokaina. Iako optuženi od početka tvrde kako nisu mogli znati sadržaj paleta koje su prevozili, kao glavni argument grčki tužitelji i dalje ističu kako se radilo o prevelikoj operaciji da bi se mogla prepustiti slučaju. Za sada, međutim, nikakve radnje od strane grčkih vlasti nisu poduzete kako bi se otkrili neki drugi protagonisti spomenute krijumčarske akcije.



Vezane vijesti

Uklještena među pločama

Uklještena među pločama

U utorak je snažan potres ponovo pogodio sjever Italije. 17 ljudi je poginulo, stotine su teško ozlijeđene a oko 14.000 osoba je ostalo bez krova nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika