11.06.2008. / 16:26

Autor: Hrvoje Šimičević

Godišnja bilanca

Zbog korupcije Hrvatsko gospodarstvo gubi šest milijardi kuna

Predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović kazao je da korupcija svjetsko gospodarstvo godišnje košta između 1000 i 1500 milijardi američkih dolara

Hrvatsko gospodarstvo godišnje zbog korupcije izgubi oko šest milijardi kuna, rečeno je danas na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje nacionalnog programa za suzbijanje korupcije. Predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović kazao je da korupcija svjetsko gospodarstvo godišnje košta između 1000 i 1500 milijardi američkih dolara.

Sjednici je nazočio i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koji je istaknuo kako je nužna podrška državnih tijela u borbi protiv korupcije. "Ako netko očekuje da će DORH i USKOK sami srediti korupciju, onda ja odmah mogu podnijeti ostavku", kazao je Cvitan, pozvavši sve državne institucije da korupciju prijavljuju čak i kad nemaju valjanih dokaza, ali kad sumnjaju.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je kako je borba s korupcijom postala aktualnija tema nakon što je osnovano Vladino povjerenstvo za praćenje provedbe antikorupcijskih mjera, kojemu je zadaća procijeniti korupcijske rizike i detektirati gdje su opasnosti najveće i što od njih očekivati. Najavila je sljedeći korak Vlade u borbi protiv korupcije; Strategiju suzbijanja korupcije, koja bi se na saborskim klupama trebala naći već idući tjedan.

Istraživanje u 33 zemlje pokazalo je da je 24 posto gospodarskih subjekata u svijetu bilo prisiljeno na korupciju, a 18 posto onih koji na nju nisu pristali je propalo, naveo je Jovanović, a prenijela Hina. Jovanović je spomenuo i recentne slučajeve pretučenog novinara Dušanja Miljuša i Igora Rađenovića iz Zagrebačkih cesta.

Prema njemu, samo procesuiranje i pronalaženje počinitelja ovih napada trebali bi postati ogledni primjer za slične nakane u budućnosti. Podzetnik Goran Štrok, koji je zbog odbijanja reketa lokalnih dužnosnika izgubio pet milijuna eura, poručio je gospodarstvenicima da moraju ujediniti snage u borbi protiv korupcije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika