11.06.2008. / 19:51

Autor: Hrvoje Šimičević

Otvorena Hrvatsko-slovenska pitanja

Rudolf: Što prije do sporazuma sa Slovenijom

Na drugom sastanku hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva koji se bavi rješavanjem otvorenih pograničnih pitanja, Hrvatska je strana izrazila želju da što prije dođe do međudržavnog sporazuma sa Slovenijom, kojim bi se sporna granična pitanja prepustila pravosudnoj instituciji

Nakon drugog sastanka hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva koji se bavi rješavanjem otvorenih pograničnih pitajna, akademik Davorin Rudolf kazao je kako bi Hrvatska željela što prije doći do međudržavnog sporazuma sa Slovenijom kojim bi se sporna granična pitanja prepustila pravosudnoj instituciji. Time, bi se, istaknuo je Rudolf, dvije države koje su inače u dobrim odnosima, rasteretilo od ovih pitanja, prenosi HRT.

Na ovom se sastanku razgovaralo o prijedlogu sporazuma, te o pojedinostima prvog sastanka u Rijeci, koja su predložena od strane Slovenije. Prvenstveno o mogućnosti prepuštanja spora trećoj neutralnoj strani, kao i uključivanje međunarodne pravosudne ustanove za ovo pitanje.

Na slovenski prijedlog sporazuma Hrvatska će dati odgovor u u obliku prijedloga, da bi se nakon toga pristupilo pregovorima te usklađivanje teksta koji trebao prihvatiti slovenski i hrvatski parlament. Budući će pak međudržavni sporazum, što se Hrvatske tiče, uključivati sporove na kopnu i cijelu morska granica, kazao je Rudolf, ističući kako i dalje smatra najkompetentnijom institucijom za to Međunarodni sud pravde u Hagu. Za slovensku stranu, kako je rekao supredsjedatelj mješovitog povjerenstva Miha Pogačnik, ostaju otvorene sve opcije kad je riječ o instituciji koja će se odabrati za arbitražu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika