12.06.2008. / 12:56

Autor: Nina Tomljanović

Slovensko predsjedništvo EU-a

Župljanina odmah izručiti u Haag

U izjavi koju potpisuje slovensko predsjedništvo EU-a se također navodi da je uhićenje Župljanina bitan korak u nastojanjima Srbije da u cjelini ispuni uvjet pune suradnje s haaškim sudom

Nakon što je jučer uhićen Stojan Župljanin, jedan od četvorice optuženih za ratne zločine za kojim je tragao Haški sud, slovensko predsjedništvo Europske unije je pozdravilo uhićenje haškog bjegunca te pozvalo Srbiju da ga odmah izruči Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu, objavljeno je na internetskim stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U izjavi koju potpisuje slovensko predsjedništvo EU-a se također navodi da je uhićenje Župljanina bitan korak u nastojanjima Srbije da u cjelini ispuni uvjet pune suradnje s haaškim sudom."Nadamo se da će vlasti u Republici Srbiji dodatno pojačati svoj angažman i u cjelini ostvariti punu suradnju s Haaškim sudom, kako bi ta država nastavila put približavanja Europskoj uniji".

Župljanin je tijekom rata u BiH bio zapovjednik policije u Banja Luci a optužnica ICTY-a ga tereti za zločine protiv civilnog stanovništva uključujući masovni progon Hrvata i Bošnjaka s tog područja. Optužnica je protiv njega podignuta 17. prosinca 1999. godine, a otpečaćena je 13. srpnja 2001. godine.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika