12.06.2008. / 16:42

Autor: Petra Horvat

Pariz

Jandroković: Hrvatska će povećati angažman u Afganistanu

Hrvatska će 2008. godine u Afganistan uložiti 1,2 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva i školstva

Hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković danas je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu izjavio kako će Hrvatska povećati svoj civilni i vojni angažman u Afganistanu. "Hrvatska će i dalje biti civilno i vojno angažirana u Afganistanu čiji narod i vladu podupire snažno i dugoročno, a svoj će angažman i povećati", obećao je Jandroković na konferenciji. Jandroković je izjavio kako će Hrvatska posebice pružiti potporu projektima za izgradnju civilnog društva, zdravstva i obrazovanja u cilju poboljšanja životnih uvjeta stanovništva Afganistana.

Hrvatska je vojno prisutna u Afganistanu od 2003. godine, a civilno od 2005. sudjelovanjem u raznim humanitarnim programima, što uključuje donacije školama i bolnicama. U priopćenju Jandrokovićevog ministarstva stoji kako će 2008. Hrvatska uložiti 1,2 milijuna kuna za izgradnju ginekološke ambulante i škole u pokrajini Badahšan.

Na konferenciji su kao postignut napredak u Afganistanu naveli uspostavljanje oružanih snaga i pokretanje rada parlamenta te jačanje sektora javnog zdravstva i obrazovanja. Kao izazove sa kojima se Afganistan još mora suočiti navedeni su sigurnost, korupcija, poljoprivredni razvoj i nabava hrane.

Na konferenciji su bili prisutni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, američka državna tajnica Condoleeza Rice i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Sudionici konferencije razmotrili su i napredak u provedbi Afganistan Compact-a, sporazuma o partnerstvu vlade Afganistana i međunarodne zajednice za razdoblje 2006.-2010. koji je dogovoren u Londonu 2006.

Na konferenciji je prihvaćena Deklaracija te Izvješće o implementaciji Afganistan Compacta, a dogovoren je i način za učinkovitije djelovanje u budućnosti. Vlada Afganistana službeno je predstavila Afganistansku nacionalnu razvojnu strategiju (ANDS), razvojni plan za 2008.-2013. koji se temelji na Milenijskim razvojnim ciljevima. ANDS se oslanja na Afganistan Compact i zacrtava ciljeve kroz sigurnost, vladavinu prava te gospodarski i društveni razvitak. Na stabilizaciji i obnovi Afganistana angažirano je više od 80 izaslanstava država i međunarodnih organizacija.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika