13.06.2008. / 09:25

Autor: Katarina Zorić

LISABONSKI UGOVOR

Europa čeka ishod irskog referenduma

Budući da 2005. godine Nizozemci i Francuzi nisu podržali europski ustav, europski čelnici sada sa strepnjom očekuju rezultate irskog referenduma

Sudbina europskog ugovora iz Lisabona još je uvijek nizvjesna, a danas bi se trebalo doznati jesu li ga podržali Irci. Nakon što su sinoć u 23 sata zatvorena birališta, danas prijepodne započet će prebrojavanje glasova, a rezultati će biti poznati popodne.

Budući da 2005. godine Nizozemci i Francuzi nisu podržali europski ustav, europski čelnici sada sa strepnjom očekuju rezultate irskog referenduma. Ako je suditi po posljednjim istraživanjima, otvorene su obje opcije. Naime, ankete napravljene prošloga tjedna pokazuju da je broj pristaša i protivnika Lisabonskog ugovora podjednak. Ipak, europski čelnici još se uvijek sjećaju irskog odbacivanja ugovora iz Nice 2001. Tada se referendum morao ponoviti kako bi se ugovor na koncu prihvatio.

Prema procjenama analitičara, odaziv birača bit će presudan za rezultat u Irskoj. Tamošnji mediji procjenjuju da je odaziv bio umjeren, odnosno oko 40 posto.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika