13.06.2008. / 12:52

Autor: Petra Horvat

Tokio

Japanci ukidaju neke sankcije Sjevernoj Koreji

Neke sankcije Sjevernoj Koreji, koje je Tokio najavio ukinuti, uključuju i zabranu čarter letova i putovanja

Glasnogovornik japanske vlade u petak je izjavio kako će Japan ukinuti neke sankcije Sjevernoj Koreji, nakon što je Pjongjang pristao ponovno istražiti sudbinu Japanaca koje su prije više desetljeća oteli sjevernokorejski agenti. Japanske su državljane sjevernokorejski špijuni oteli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, što je vrlo bolno i osjetljivo pitanje za stanovnike Japana, a posljedice toga osjećaju se i danas. Naime, razmirice oko pitanja otmice blokirale su pregovore o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije susjedne zemlje. Japanci su oteti s ciljem da sjevernokorejske agente poduče japanskom jeziku i običajima.

Šef kabineta japanske vlade Nobutaka Machimura izjavio je kako je Sjeverna Koreja pristala na suradnju oko izručenja radikalnog Japanca koji je sedamdesetih godina sudjelovao u otmici zrakoplova tvrtke Japan Airlines, kada je prisilio pilota da sleti u Pjongjang.

Machimura je izjavio i kako vlada želi aktivne pregovore kojima bi postigla sveobuhvatno rješenje problema oko pitanja otmica te nuklearnog i raketnog programa. Tokio je Sjevernoj Koreji sankcije nametnuo u listopadu 2006. nakon što je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus te testiranje balističkih raketa. Sankcije su u travnju produljene za još šest mjeseci.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika