13.06.2008. / 14:14

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

SDP najavio ustavnu tužbu protiv Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Šime Lučin smatra kako je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama u mnogo odredbi nedorečen, protuustavan, te kako su propisane kazne rigorozne i neprimjerene

Danas su SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Boris Šprem najavili podizanje ustavne tužbe protiv Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji tvrde da je protuustavan u nizu stavki. Kao jednu od odredbi, za koju smatraju da je protivna Ustavu, izdvojili su onu po kojoj će se, ukoliko vozač pri tom napravi bilo koji drugi prekršaj, čak i niža koncentracija alkohola u krvi vozača od propisane smatrati zasebnim prekršajem. Boris Šprem izjavio je kako smatra da bi vozači unaprijed morali znati je li nešto prekršaj ili nije.

SDP-ovci smatraju kako su posebna ograničenja za vozače do 24 godine također protuustavna, jer dobno diskriminiraju mlade vozače, a obuhvatit će i dio mladih vozača koji su "prerasli" skupinu neiskusnih vozača iz prošlog zakona. "Neiskusni su vozači po prošlom zakonu imali ograničenja poput manje snage vozila imali u prve dvije godine od dobivanja dozvole, neovisno o dobi", upozorili su SDP-ovci, te dodali kako su oni vozači koji su dozvole dobili s, primjerice, 16 godina, takva ograničenja imali do svoje 18 godine, te kako će ih sada morati ponovo proći. SDP-ovci tužbu najavljuju i zbog činjenice da je zakonom utvrđeno da se međunarodna dozvola izdaje na 5, a ne na tri godine, kako je Hrvatska prihvatila kroz međunarodne dokumente.

"Od početka godine na hrvatskim je cestama poginula 261 osoba, što je deset posto više nego lani u istom razdoblju", upozorio je Lučin, te dodao kako sumnja da će novi zakon išta promijeniti jer je u mnogim segmentima pravno nedorečen. "Kazne su neprimjerene i rigorozne, primjerice, novčana kazna od pet do 15 tisuća kuna za prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenom mjestu", izjavio je Lučin, te dodao kako mu nije jasno kako će se ta kazna naplatiti od osoba s niskim primanjima.

SDP-ovi zastupnici tvrde i kako je novim zakonom Vlada odustala od prevencije i centara sigurne vožnje, koji su, prema njihovim riječima, u Austriji u deset godina primjene smrtnost na cestama smanjile za 30 posto. "SDP će pratiti učinke novog zakona i Vladu pozvati na odgovornost, ako se broj poginulih sa sadašnjih 14 do 2010. ne smanji na 10 na 100 tisuća stanovnika, što je kao cilj zakona naveo ministar Rončević", rekao je Šime Lučin.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika