14.06.2008. / 10:57

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakon debakla u Irskoj

Janša: Pregovori s Hrvatskom nisu ugroženi

Nakon što su Irci referendumom glasali protiv novog temeljnog dokumenta Unije, postojala je bojazan o poteškoćama u predpristupnom aspektu EU-a. Međutim, Janša je sinoć istaknuo kako Unija ima dovoljne administrativne kapacitete za nastavak tehničkih pregovora sa zemljama kandidatkinjama koje su već u procesu.

Slovenski premijer i predsjedavajući Vijeća EU-a Janez Janša istaknuo je nakon negativnog ishoda raferenduma u Irskoj po pitanju Lisabonskog ugovora, kako isti neće utjecati na pristupne pregovore s Hrvatskom i Turskom. Govoreći u emisiji "Odmevi" RTV Slovenije, Janša je kazao kako rezultat irskog referenduma, gdje je od strane većinskog stanovništva odbijen novi dokument Europske unije; neće prouzrokovati krizu istovjetnu onoj koja se dogodila prije tri godine, nakon što tadašnji dokument nije prihvaćen u Francuskoj i Nizozemskoj, uzokovavši izradu novog.

"Ovo nije tako velika kriza i trebat će bitno manje vremena da se postigne rješenje", rekao je Janša, ističući kako će se o posljedicama irskog referenduma govoriti na sastanku čelnika europskih država na summitu EU-a, ali da je prerano za špekulacije o izlazu iz situacije dok svoju analizu na tom sastanku ne iznese irski premijer Brian Cowen, prenijela je Hina.

"Pregovori teku s Turskom i Hrvatskom, iduće godine nije predviđeno proširenje na neku od njih, a sadašnji zastoj svakako će biti riješen najkasnije za godinu dana", rekao je Janša. Kao glavni argument ovoj tvrdnji, Janša je istaknuo kako Unija ima dovoljne administrativne kapacitete za nastavak tehničkih pregovora sa zemljama kandidatkinjama koje su već u procesu. Drugim riječima, kazao je Janša, do zaustavljanja procesa neće doći.

Iako se za sada samo na razini spekulacije može govoriti o razlogu ili razlozima odbijanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, Janša je ustvrdio kako je riječ o nizu unutarnjih i vanjskopolitičkih uzroka, dodavši kako je u Irskoj bila jaka kampanja protiv Lisabonskog ugovora koju su vodili euroskeptici. "Veliki broj euroskeptika iz zemalja EU-a koncentrirao se na Irsku jer su osjetili da bi mogli zaustaviti cijeli proces. No, nisu uspjeli, izazvali su samo zastoj", rekao je Janša

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika