14.06.2008. / 12:18

Autor: Hrvoje Šimičević

Suprostavljena retorika Janše i Poetteringa

Veliko 'možda' za vremenski predviđen ulazak Hrvatske u EU

Suprotno sinoćnjim tvrdnjama predsjedavajućeg Vijeća EU-a Janeza Janše kako ishod referenduma u Irskoj neće utjecati na zemlje pristupnice, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering kazao je kako je ovime zaustavljeno širenje Unije, 'osim možda u slučaju Hrvatske'

Nakon što je sinoć slovenski premijer i predsjedavajući Vijeća EU Janez Janša kazao kako ishod referendumskog pitanja o prihvaćanju Lisabonskog ugovora u Irskoj neće poremetiti predpristupni proces Hrvatske i Turske, djelomičan demantij stigao je iz Njemačke.

Naime, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering kazao je danas u razgovoru za Bild kako je referendumski ishod neminovno uzrokovao novu krizu za EU, koja će, sve dok je se ne riješi, priječiti primanje novih članica u Europsku uniju, 'osim možda Hrvatske'.

Tako je čelni čovjek Europskog parlamenta ostao prilično rezerviran, ali i bez decidirane retorike koju je nekoliko sati prije upotrebljevao Janša, tvrdeći kako Unija ima dostatne administrativne mehanizme koji će osigurati nesmetani nastavak pregovora s Hrvatskom, ali i Turskom.

Podsjećamo, najveći problem leži u činjenici što svaka država članica mora prihvatiti novi temeljni dokument Unije: Lisabonski ugovor. Irsko 'ne' spomenutom ugovoru, dobrano je zakompliciralo stvari, jer je za verificiranje istog potrebna suglasnost parlamenata svih država članica.

S druge strane, samu Irsku matični ustav je primorao na raspisivanje referenduma, a poražavajući rezultat bi vrlo vjerojatno mogao potaknuti druge članice da ga također održe. Treba napomenuti kako sporazum iz Nice, koji bi trebao biti zamijenjen Lisabonskim ugovorom, predviđa 27 članica Unije, pa će Hrvatskoj biti vrlo teško postati njenom 28. članicom. Dok se cjeokupni proces ne regulira.

"Irsko 'ne' dovelo je Europsku uniju u krizu", kazao je na kraju Poettering.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika