15.06.2008. / 12:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Uoči Bushevog posjeta VB

Posjet Busha višeznačan za premijera Browna

"Nije dobro imati konačan vremenski raspored', poručio je Bush britanskom premijeru Brownu uoči posjeta toj zemlji, nakon što je u medijima objavljeno da bi po vremenskom rasporedu 4 tisuće britanskih vojnika trebalo biti povučeno iz Iraka krajem godine

Uoči posjeta Velikoj Britaniji, a u sklopu oproštajne turneje Europom, američki predsjednik George Bush još je jednom pozvao britanskog premijera Gordona Browna da ne određuje precizne rokove povlačenja britanskih snaga iz Iraka.

Tema koju je Bush ponovno aktualizirao jedno je od glavnih bilateralnih pitanja dvaju država, a ovaj je apel odaslan nakon medijskih nagađanja da bi se svi britanski vojnici mogli povući do kraja godine. "Naš je odgovor: ne smije postojati konačan vremenski raspored", rekao je Bush i dodao da je "zahvalan" što ga Brown redovito obavještava o tome kako "on i njegova vojska razmišljaju".

Sam Brown, koji zbog, između ostalog, 'konzistentnosti' provođenja politike svog prethodnika Tonya Blaira po pitanju bliskoistočnih vojnih kampanja iz mjeseca u mjesec gubi podršku biračkog tijela, za sada ne odmiče previše od dosadašnje retorike.

Analitičari ističu kako sa američkim predsjednikom ima dosta službeniji odnos, negoli je to bio slučaj s Blairom, te kako bi javno mnijenje moglo dobrano utjecati na oblikovanje njegovih budućih odluka, poput fiksnog datuma povlačenja oko 4 tisuće britanskih vojnika; što prije nije bilo slučaj. Iako će Bush kazati kako se i dalje radi o najvećim saveznicima po pitanju kampanje u Iraku.

S druge strane, Bush će za vrijeme svog posjeta od Browna tražiti i povećanje podrške po pitanju odlučnije politike usmjerene prema iranskom nuklearnom programu; aspektu koji je u dosadašnjem dijelu ove turneje dobio poprilično pozitivne odjeke u zemljama koje su do sada manje ili više podržavale politiku službenog Washingtona.

Međutim, za razliku od primjerice Njemačke gdje je na vlasti i dalje popularna kancelarka Angela Merkel iz redova demokršćana, Brownu zbog recentnih vanjskih, ali i unutarnjopolitičkih poteza, točnije zbog nedostatka promjene istih; konstantno pada podrška dosadašnjih simpatizera.

Osim pitanja povlačenja vojnika iz Iraka, poprilična stagnacija u procesu nacionalnih reformi Velike Britanije predstavlja ključan element u padu popularnosti Gordona Browna; prvog premijera u posljednjih 150 godina koji neće imati svoje oličenje u čuvenom muzeju voštanih figura Madame Tussaud jer je tako odlučilo 85 posto anketiranih građana.

Nadolazeći mjeseci, počevši od ishoda razgovora dvaju državnika, predstavljaju najveće izazove za Browna, a pitanje hoće li povući vojnike krajem godine, ili će postupiti prema Bushevoj želji, koji je kazao kako je bolje bez vremenskog rasporeda, uvelike ovisi o daljnjem padu, odnosno revitalizaciji podrške od strane (dosadašnjeg) biračkog kadra.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika