17.06.2008. / 08:19

Autor: Hrvoje Šimičević

Zakon o sigurnosti prometa

Novi zakon još stroži

Novi zakon najviše se razlikuje od dosadašnjih mjera jer će djelovati na osnovu statističkih podataka o broju i vrsti prekršaja, kako bi se najveći fokus mogao usmjeriti prema prekršajima koje je najlakše naplatiti, ali i koji su najčešći

Od danas na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Nakon višetjednih najava, Hrvatska će dobiti nove zakonske odredbe o sigurnosti prometa, koje imaju još strože kazne za najčešće prekršaje.

Novi zakon najviše se razlikuje od dosadašnjih mjera jer će djelovati na osnovu statističkih podataka o broju i vrsti prekršaja, kako bi se najveći fokus mogao usmjeriti prema prekršajima koje je najlakše naplatiti, ali i koji su najčešći. Poput nepropisne brzine.

Najmanje dosadašnje kazne od 100 do 200 kuna uvećale su se tako i do dva puta, a novost je da je uvedeno i više kazni za koje se dug državi može odraditi i zatvorskim kaznama. Do 60 dana.

Nakon što je prije nekoliko godina uveden zakon o nužnosti upaljenih svjetala tijekom dana novim odredbama to će vrijediti samo za razdoblje tijekom zimskog računanja vremena i, naravno, kada za to postoji potreba. Kazna je za neupaljena svjetla 300 kuna.

Unatoč znatnijim promjenama, neke odredbe novog Zakona o sigurnosti na cestama ostale su iste. Poput kazne za nevezanje pojasa koja iznosi 500 kuna, dok je dio koji se odnosio na prijevoz osobe pod utjecajem alkohola na suvozačkom mjestu, izbačen.

Na rok voženja od 5 godina izdaje se vozačka dozvola za upravljanje vozilima C, C+E, D i H kategorije, nakon čega je vozač, u slučaju produljenja vozačke dozvole, dužan se podvrgnuti zdravstvenom pregledu za vozača.

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika