17.06.2008. / 10:20

Autor: Nina Tomljanović

Ljubljana

EK od Slovenije traži dodatna pojašnjenja o vinjetama

Polugodišnju vinjetu čija cijena iznosi 35 eura od 1. srpnja će morati imati svi automobili koji voze slovenskim autocestama

Europska komisija od slovenske vlade očekuje da u roku od 14 dana da dodatno pojašnjenje oko uvođenja vinjeta koje služe kao način plaćanja cestarina na slovenskim cestama od 1. lipnja., no Slovenska tiskovna agencija STA je javila da je predstavnik za tisak Europske komisije Mark English izjavio kako pismo koje je EK uputila slovenskim vlastima još ne znači eventualno uvođenje postupka protiv Slovenije zbog kršenja europske pravne stečevine.

Polugodišnju vinjetu čija cijena iznosi 35 eura od 1. srpnja će morati imati svi automobili koji voze slovenskim autocestama. Do sada je više automobilskih klubova iz članica EU-a prosvjedovalo protiv toga što Slovenija nije uvela jeftinije vinjete za kraća razdoblja, pa će tako polugodišnje vinjete morati kupovati i strani vozači u tranzitu za samo jednu vožnju.

Uvođenje vinjeta oštro je kritizirao austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Joerg Leichtfried koji smatra da će one nesrazmjerno opteretiti tranzitne putnike i turiste.

U pripremi izrade vinjeta, slovenska je vlada više puta ustvrdila da su one privremena mjera dok se ne uvede satelitsko računanje cestarine po prijeđenoj kilometraži te da vinjete ne diskriminiraju strance jer je cijena za vinjetu jednaka za slovenske i strane državljane.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika