17.06.2008. / 11:20

Autor: Nina Tomljanović

Srbija-EU

Rupel: Srbija bez Kosova može u EU

Prema Rupelovim riječima, Srbija je zemlja koja raspolaže odgovarajućom državnom strukturom, parlamentarizam je utemeljen, ministarstva su dobro organizirana i sve to joj omogućava da kroz dvije godine ispuni uvjete za članstvo

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje put Srbije u Europsku uniju, a koliko je meni poznato, u tom dokumentu nema takvih uvjeta", izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za beogradske Večernje novosti.

Rupel je dodao da europsku perspektivu imaju i Srbija i Kosovo te da Srbija u tome ima određenu prednost. "Srbija će postati članica EU, jer je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ( SSP), koji treba prihvatiti svih 27 članica. Time je EU Srbiji otvorila svoja vrata. Sada je na Srbiji da počne primjenu sporazuma i što prije to uradi, prije će postati članica EU", kaže ministar vanjskih poslova Slovenije.

Prema njegovim riječima, Srbija je zemlja koja raspolaže odgovarajućom državnom strukturom, parlamentarizam je utemeljen, ministarstva su dobro organizirana i sve to joj omogućava da kroz dvije godine ispuni uvjete za članstvo. "To je naša iskrena želja", dodao je Rupel.

Što se tiče srbijanske vlade, Rupel kaže kako ju ne može birati ni Europska unija, ni Slovenija, već da je to u interesu Srbije da vlada koja bude formirana bude što bliža europskim načelima, što će pospješiti proces uključenja Srbije u EU."Mi želimo da Srbija dobije najbolju i najefikasniju proeuropsku vladu, ali nitko u EU neće utjecati na odluke koje moraju biti donesene u srpskoj politici i parlamentu", rekao je Rupel te istaknuo da je očuvanjem stabilnog zapadnog Balkana Slovenija ispunila glavni cilj predsjedanja Europskom unijom.

Glede ocjene da Srbija ne surađuje dovoljno s Međunarodnim sudom u Haagu te da iz tog razloga SSP ne može biti primijenjen, Rupel kaže kako je u zaključku Vijeća ministara EU dano "zeleno svijetlo za taj sporazum te da je kao uvjet za ratifikaciju navedena puna suradnja s ICTY-em".

Na kraju je dodao kako će o tome da li je suradnja potpuna ili ne odlučiti Vijeće ministara.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika