17.06.2008. / 19:34

Autor: Tanja Molvarec

Haag

Haško tužiteljstvo tuži Hrvatsku zbog skrivanja dokumenata iz Oluje

Hrvatska nije stavila na raspolaganje vojne dokumente koji se tiču topničkih operacija tijekom Oluje i dokumente specijalne policije koji se odnose na aktivnosti Mladena Markača

Haško tužiteljstvo zatražilo je od sudskog vijeća Haškog suda da u predmetu Gotovina, Čermak i Markač naloži Hrvatskoj da tužiteljstvu u roku od 15 dana preda dokumente vezane uz djelovanje topništva i specijalne policije tijekom Oluje, prenosi HINA.

Tužiteljstvo je optužilo i hrvatske vlasti za nezadovoljavajuću suradnju na tom području. Hrvatska nije stavila na raspolaganje vojne dokumente koji se tiču topničkih operacija tijekom Oluje i dokumente specijalne policije koji se odnose na aktivnosti Mladena Markača i njemu podređenih jedinica specijalne policije tijekom operacije Oluje, navedeno je u nedavnom podnesku tužiteljstva.

Hrvatsku se optužuje da nije uložila istinske napore da osigura izvješća, upute i niz zapovijedi koje traži tužiteljstvo.
U podnesku koji potpisuje glavni haški tužitelj Serge Brammertz zaključuje se da su hrvatski dužnosnici svjesno uklonili ili sakrili te dokumente zato što ih nedostaje ogroman broj, jer je u Hrvatskoj u predmetu Blaškić prije 12 godina već bilo skrivanja dokumenata. 

"Od 788 zahtjeva iz Haaga za pomoć oko dokumenata, Hrvatska je ispunila sve osim jednoga" kaže potpredsjednica  Vlade i predsjednica Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Jadranka Kosor za Večernji list. Taj  zahtjev koji nije mogao biti dokraja ispunjen odnosi se na topničke dnevnike. Iz MORH-ove je arhive u Haag poslano 19.448 dokumenata. Topnički  dnevnici koje je tražilo tužiteljstvo nikad nisu pronađeni, ni u arhivi, ni u urudžbenim zapisnicima. U potrazi za tim dokumentima bile su angažirane posebne skupine kojima je glavni zadatak bio ući u trag dokazima što ih je Haag tražio od Hrvatske, ali bez uspjeha.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika