18.06.2008. / 12:15

Autor: Katarina Zorić

PODJELJENI SABORSKI ZASTUPNICI

SDP: Pravo upravljanja nad DTK dati općinama i gradovima

SDP-ovci su najavili kako neće podržati predloženi zakon jer smatraju, kako kaže Slavko Linić, da on ne rješava prijepore operatera i lokalnih jedinica o tome tko je vlasnik nad DTK

Saborski zastupnici HDZ-a i SDP-a podijeljeni su oko potpore novom zakonu o elektroničkim komunikacijama. HDZ smatra da zakon ne treba zadirati u vlasništvo nad DTK, a u SDP-u smatraju da bi pravo upravljanja tim komunikacijskim kabelima trebale imati općine i gradovi, a ne da se i dalje HT-u dopušta da njima raspolaže.

SDP-ovci su najavili kako neće podržati predloženi zakon jer smatraju, kako kaže Slavko Linić, da on ne rješava prijepore operatera i lokalnih jedinica o tome tko je vlasnik nad DTK.

Linić se ne slaže s Vladinim rješenjem o uvođenju instituta "pravo puta", po kojemu bi infrastrukturni operater, u pravilu HT kao dominantni operater, i dalje većinom raspolagao s DTK. U tom slučaju operateri koji koriste DTK lokalnim jedinicama kao vlasnicima infrastrukture plaćali bi naknadu za korištenje kabela.

"To je vrlo rizično rješenje koje će izazvati niz problema", rekao je Linić. Upozorio je da se omogućavanjem dominantnom operateru da i dalje raspolaže s DTK narušava slobodna tržišna utakmica po kojoj svi operateri DTK mogu koristiti pod jednakim uvjetima.

Jednako mišljenje dijeli i njegov stranački kolega Nenad Stazić koji smatra da bi pravo vlasništva nad DTK trebale dobiti lokalne jedinice jer kabeli, čije su postavljanje platili građani, prolaze njihovom kanalizacijom.

"HT će ovako kontrolirati cijelu infrastrukturu. Logično bi bilo da lokalne jedinice postanu infrastrukturni operateri", rekao je Stazić.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec odbacio je optužbe oporbe da Vlada ide na ruku HT-u. Istaknuo je kako i lokalne jedinice na temelju građevinske dozvole ili trogodišnjeg korištenja mogu postati infrastrukturi operateri te u skladu sa svojim interesima raspolagati i s DTK - 11 tisuća kilometara trase i 40 tisuća kilometara kabela.

"Ovim se zakonom kroz definiciju infrastrukturnog operatora, otvara prostor gradovima i općinama da postanu infrastrukturni operatori, dalje razvijaju DTK i ostvaruju prihode za svoje proračune", pojasnio je Breglec.

HDZ-ov Živko Nenadić smatra kako zakon ne treba zadirati u vlasništvo nad tim kabelima s obzirom na to da su u tijeku brojni sudski postupci vezani uz raspolaganje DTK. Uvjeren je da će novo regulatorno tijelo kontrolirati korištenje DTK u općem interesu.

Složivši se s Nenadićevim stavom, njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović napomenuo je kako zakon propisuje da lokalne jedinice, kada odlučuju o tome koji korisnici mogu koristiti kanalizacijske kabele, ne smiju diskriminirati ni jednog operatera.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika