13.08.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

IZRAEL - ETIOPIJA

IZRAEL RAZMATRA PRIHVAT SVIH ETIOPSKIH ŽIDOVA

U Etiopiji živi još nekoliko tisuća Židova

IZRAEL RAZMATRA PRIHVAT SVIH ETIOPSKIH ŽIDOVA

JERUZALEM, ADDIS ABEBA – Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Yishai predložit će izraelskoj vladi plan da se po hitnom postupku u Izrael preveze svih 20.000 etiopskih Židova, koliko ih u Etiopiji još živi, te tako dovrši imigracija te vjerske skupine, koja je u raznim razdobljima novije etiopske povijesti bila šikanirana. Za to se posebno zalaže vjerska izraelska stranka Shas, čiji predstavnici kod vlade agitiraju za taj plan. Oni imaju podršku i već doseljenih etiopskih Židova, koji traže da i njihovi rođaci i prijatelji, koji su još u Etiopiji, dobiju dopuštenje da se usele.
U Izraelu, međutim, postoje nedoumice oko toga da li su oni koji se u Etiopiji proglašavaju Židovima stvarno po izraelskim vjerskim kriterijima Židovi, te imaju pravo doći u Izrael. Neki istaknuti židovski rabini osporavaju židovstvo tim etiopskim državljanima, poznatim po imenu falasha. Zbog takvog stava tih vjerskih vođa u posljednje doba se značajno smanjio i individualni dolazak etiopskih Židova, pa ih je ove godine došlo samo 1917, manje nego ranijih godina. Do sada je 65.000 etiopskih Židova primljeno u Izrael, gdje državne vlasti rade veliki napor da se ti ljudi, koji su ranije živjeli u primitivnim seoskim zajednicama, priviknu na život u urbanom izraelskom društvu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika