19.06.2008. / 11:12

Autor: Hrvoje Šimičević

Najnoviji izvještaj

Britanska vlada zemljama EU: Promislite prije povećanja proizvodnje biodizela

U recentnom izvješću naručenom od strane britanske vlade ozbiljno su narušene dosadašnje tvrdne globalnih sila o ekološkoj isplativosti povećanja biodizela, kao i o malom učinku na povećanje cijena hrane. Britanski stručnjaci pozivaju zemlje EU na pomnije istraživanje utjecaja biodizela prije provođenja programa

Ambiciozni planovi Europske unije i prvenstveno Velike Britanije o povećanju postotka biodizela kao ključnog dijela eko-strategije mogli bi biti velikim dijelom promijenjeni zbog posljednje studije koju je naručila britanska Vlada. Izvješće je nazvano po voditelju projekta, Edu Gallageru, predsjedniku Agencije za obnovljive energente, a političarima u Bruxellesu biti će proslijeđen tokom sljedećeg tjedna, s namjerom da se promjeni dosadašnja percepcija o okvirnoj korisnosti biodizela. Iako već nekoliko godina brojne humanitarne organizacije predvođene UN-om ističu kako je priozvodnja etanolskog energenta uvelike utjecala na globalno povećanje cijena hrane, za sada u političkom kontekstu nije bilo previše odmaka kod službenog Bruxellesa i Londona. Aktualna namjera je da do 2010. godine u Britaniji količina biodizela dosegne 5 posto tržišta, a u zemljama Europske unije i čak 10 posto.

Osim namjere da osiguraju djelomičnu energetsku suverenost, europske zemlje, sukladno trendu koje provode svjetske sile predvođene SAD-om, za sada su naglašavale ekološku važnost biodizela, koji se proizvodi najviše od kukuruza i uljane repice. No, kako saznaje Guardian, posljednji izvještaj je pokazao kako upotreba biodizela neće previše utjecati na smanjenje stakleničkih plinova u atmosferi. Kritičari decidiranih namjera Vlada koje promiču ovo pitanje, ističu kako iz programa ne stoje dostatne studije o samom humanitarnom, energetskom ali i gospodarskom aspektu povećanja biodizela.

U ožujku je britanska administracija naručila stvaranje izvještaja, no stvari su se odužile. Odredba o povećanju proizvodnje biodizela ratificirana je prije formiranja izvješća, a državni tajnik za promet Ruth Kelly izjavio je kako nije bilo dovoljno vremena za konkretno revidiranje problematike, uz napomenu kako se nada da će se stvari u Bruxellesu ipak pokrenuti u tom smislu. Recentni summit UN-a u Rimu većim je dijelom bio posvećen upravo ovoj problematici. Od tamo je odaslan apel na ozbiljno razmatranje cjelokupnog programa uvođenja biodizela, koji bi mogao biti najfatalniji po stanovništvo Meksika, Brazila i drugih zemalja koje su najveći proizođači žitarica za te namjene. U Rimu su kao neutemeljene odbačene i teze kako biodizel utječe tek s 3 posto na povećanje cijena hrane, s objektivnim utjecajem na čak 20 do 30 posto.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika