20.06.2008. / 13:51

Autor: Petra Horvat

Lisabonski ugovor

EU Irskoj daje još vremena po pitanju Lisabonskog ugovora

Europsko vijeće Irskoj daje vremena do 15. listopada 2008. kada će na sastanku dogovoriti daljnje korake

Europski se čelnici na summitu u Bruxellesu pokušavaju dogovoriti oko teksta zaključaka u kojima žele istaknuti kako će se Irskoj dati još vremena da predloži rješenje po pitanju Lisabonskog ugovora. U nacrtu zaključaka slovenskog predsjedništva EU-om stoji kako se Europsko vijeće složilo s irskim prijedlogom da se tim pitanjem ponovo bavi na svom satanku 15. listopada 2008. na kojem će razmotriti daljnje korake.

Irska je prošlotjednim referendumom odbacila Lisabonski ugovor koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2009.
Čelnici EU-a pokušavaju pronaći rješenje kako bi taj ugovor stupio na snagu prije lipanjskih izbora za Europski parlament 2009. godine. Ugovor ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne ratificiraju sve zemlje članice.

Češko izaslanstvo iznijelo je primjedbu na rečenicu u nacrtu zaključka u kojoj se kaže da se proces ratifikacije Lisabonskog ugovora nastavlja. "Europsko vijeće bilježi da je 19 zemalja članica ratificiralo Ugovor i da se proces ratifikacije nastavlja u drugim zemljama", stoji u nacrtu zaključaka.

Na sastanku predsjedatelja Europskog vijeća Janeza Janše s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovoreno je da se u dodatku zaključcima navede da Češka neće moći dovršiti ratifikaciju Ugovora dok ustavni sud ne procijeni je li on u skladu s ustavnim poretkom. Karel Schwarzenberg, češki ministar vanjskih poslova, u petak je izjavio kako u Češkoj postoje problemi oko ratifikacije Lisabonskog ugovora, te izrazio želju da se to dogodi do kraja ove godine. Schwarzenberg je dodao kako ima određenih stvari koje to mogu otežati.

Proces ratifikacije Lisabonskog ugovora zapeo je u češkom senatu u travnju, kada su euroskeptični senatori zatražili da se ustavni sud izjasni o sukladnosti Ugovora s češkim ustavom.

I britanski je premijer Gordon Brown u petak izjavio kako Velika Britanija neće završiti ratifikaciju Ugovora dok se o tome ne očituje londonski Visoki sud. Jedan je Britanac zatražio da se provede referendum, pa je sudac Visokog suda u Londonu od britanske vlade zatražio odgodu ratifikacije Ugovora.

Brown je nedavno odlučio kako će Ugovor ratificirati samo u parlamentu, no Stuart Wheeler, poslovan čovjek koji je Konzervativnoj stranci donirao pet milijuna funti, izborio se da odluku o zakonitosti odluke donese sud. Nakon pristanka kraljice Elizabete II., Velika Britanija je u četvrtak ratificirala Ugovor, no ratifikacija će biti formalno zaključena tek nakon što službeni London deponira svoje instrumente o ratifikaciji u Rimu gdje je 1957. utemeljena Europska ekonomska zajednica.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika