20.06.2008. / 15:21

Autor: Lovro Vukojević

Obustava rada

Štrajka 7 tisuća zaštitara

U podne je počeo "bijeli" štrajk hrvatskih zaštitara i čuvara sa ciljem zaštite i poboljšanja njihovih prava. Štrajk organizira Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH). Dopredsjednik RSRH Miomir Jačimović procjenjuje da će u potpunom štrajku biti oko 7000 zaštitara, a ostatak će, ukoliko im to situacija dopusti, bojkotirati svoje ovlasti.

Dok traje štrajk zaštitari neće upotrebljavati tjelesnu snagu, vatreno oružje, pse čuvare ili ograničavati slobodu kretanja, a temeljito će se provjeravati identitet osoba, te pregledavati osobe, predmete i prometna sredstva. Jaćimović je izjavio da štrajk traje do ispunjenja zahtjeva i naglasio kako na ovaj način žele prenijeti poruku da "nema socijalnog mira već je stanje štrajka, u kojem mi možemo alarmirati ljude i prebaciti ih u potpuni štrajk".

Zaštitari traže zaključivanje povoljnog granskog kolektivnog ugovora i zaključivanje novog, kvalitetnog kolektivnog ugovora za njihovu djelatnost, te njegovo proširenje na sve zaštitarske poslodavce i radnike u RH, te izmjene i dopune zakona o privatnoj zaštiti i pripadajućih propisa zaustavila na kraj nelojalnoj konkurenciji.

U sindikatu navode da je u struci prisutan veliki manjak ljudstva i kako, zbog toga, ima puno prekovremenih sati, a poslodavci odbijaju njihov prijedlog o plaćama i raznim naknadama, te nude svoje uvjete, koji su ispod sadašnje, katastrofalne razine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika