21.06.2008. / 10:09

Autor: Tanja Molvarec

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe:

"Samo me Bog može maknuti s vlasti"

Predsjednik Mugabe tvrdi da Pokret za promjene na čelu s Morganom Tsvangiraijem laže o broju svojih žrtava kako bi kasnije mogli reći da su izbori bili nepravedni

Aktualni predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe optužio je oporbu za širenje laži o nasilju koje vlada u toj zemlji kako bi izazvali sumnju u nadolazeće izbore, prenosi BBC. Mugabe je rekao da neće dopustiti pobjedu stranke Pokret za demokratske promjene jer njega jedino "Bog može maknuti s vlasti".

Oporba tvrdi da je već 70 njihovih pristaša ubijeno a mnogi su i pretučeni. U ponedjeljak će ta stranka odlučiti o svom povlačenju. "Nećemo dopustiti da događaj poput izbora ugrozi našu neovisnost i suverenost", rekao je Mugabe na jednom skupu u Bulawayu. Mugabe je ponovio svoje optužbe da Pokret za demokratske promjene radi za interes Velike Britanije, bivše kolonijalne sile, te drugih zapadnih zemalja. "Samo Bog me može maknuti. Ne ni Pokret niti Britanci", rekao je Mugabe.

"Isticanje podatka o broju žrtava ima za cilj zaplašiti ljude kako ne bi glasovali", rekao je Mugabim policijski čelnik Augustine Chihuri. Predsjednik Mugabe tvrdi da Pokret za promjene na čelu s Morganom Tsvangiraijem laže o broju svojih žrtava kako bi kasnije mogli reći da su izbori bili nepravedni. No, da se nasilje zaista događa svjedoče i osobe koje su poslane kako bi nadzirale izbore. Iz oporbene stranke apeliraju na hitnu promjenu stanja u Zimababveu jer ako se ono ne smiri pravedne izbore će biti nemoguće provesti.

Vezane vijesti

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Zimbabve je ostao bez približno 200 nosoroga - četvrtine ukupnog broja - zbog sve raširenijeg krivolova u zadnje tri godine, kako se pogoršala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika