21.06.2008. / 16:42

Autor: Tanja Molvarec

Skandal

Janšin nagrađeni govor kopija Blairova govora

Rečenice iz Janšinog govora koji je i nagrađen su jednake oinima koje je prije 11 godina rekao tadašnji premijer Tony Blair.

Slovenski premijer Janez Janša je svoj poznati govor održan 25. lipnja 2005. povodom 15 obljetnice slovenske samostalnosrti prepisao od tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira, pišu slovenski mediji.

Janša je za taj govor dobio nagradu Bob godine jer su upravo Janšine riječi čitatelji slovenskog časopisa Večer proglasili za najbolju izjavu godine. Blair je pak svoj govor održao prije 11 godina, na konvenciji laburističke stranke. "Nikada nećemo biti najveći. Vjerojatno nikada nećemo biti najjači. Ali možemo biti najbolji..." rekao je tada Blair, a njegove riječi je u svome govoru doslovce izrekao i Janez Janša. Blair je 1997. godine rekao kakoeli postaviti ambiciozan cilj za ovu državu. Da ne bude ništa manje od uzorne države 21. stoljeća, svjetionik svijeta...'

Janša je u svome govoru rekao 'ne želimo biti ništa manje no jedna od najuspješnijih država svijeta. Jedan od svjetionika 21. stoljeća'. Govor zbog kojih je Janša prozvan državnikom a ne više političarem glavna je tema u Sloveniji a slovenski mediji prikazuju video snimke i citiraju dijelove govora koji pokazuju da je riječ o plagijatu.

Slovenska opozicijska stranka "Lipa" je ogorčena zbog ponašanja predsjednika vlade prema državljanima Slovenije, "kojima je održao ukradeni govor", a potom i svjesno primio i nagradu za to. Lipa poziva Janšu da se javno ispriča slovenskom narodu.

Slovenski ministar Milan Zver izjavio je kako ne zna kako se ovo moglo dogoditi. "Ne vjerujem da je prepisivao od političara koji živi u sasvim drugome okruženju. Za sad mi je jedini logičan odgovor da se neke ideje za govor ako su dobre slučajno mogu podudarati", rekao je Zver.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika