22.06.2008. / 16:26

Autor: Tanja Molvarec

Dan antifašističke borbe

Mesić: „Ideja komunizma se ne smije izjednačiti s antifašizmom”

Mesić je izrazio zabrinutost što ni danas borci NOB-a nisu u svojim pravima izjednačeni sa sudionicima Domovinskog rata

„Svatko u kome je bilo imalo ljudskosti u mračnim vremenima II. svjetskog rata, bio je na strani antifašizma. A tadašnjim komunistima ne može se se i ne smije osporiti da su poveli antifašističku borbu i da su bili na njezinom čelu. Jednako tako se ne može poreći ni činjenica da većina pripadnika antifašističkog otpora i Narodno-oslobodilačke vojske nisu bili komunisti. Dapače, bilo je mnogo vjernika, katoličkih i pravoslavnih, pa i svećenika obiju vjera, a bilo je i Židova i Muslimana. Antifašistička borba, mada su je komunisti vodili, nije bila ideologijski obojena, bila je to borba za slobodu” rekao je Stjepan Mesić na središnjoj proslavi Dana antifašističke borbe.

Ocijenio je da je žalosno i zabrinjavajuće da smo svjedoci jeftinih pokušaja izjednačavanja antifašizma s komunizmom boljševičkog tipa, prenosi HRT. Predsjednik Mesić rekao je i da je za Hrvatsku sramotno što borci NOB-a u Drugom svjetskom ratu nisu izjednačeni u pravima s hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, jer su se i jedni i drugi borili za antifašističku i slobodnu Hrvatsku, te da je trajna sramota rušenje spomenika NOB-a.

Istaknuo je da je protiv pokušaja izjednačavanja antifašističke borbe u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu s NDH i ustaštvom, te protiv pokušaja relativiziranja doprinosa hrvatskog antifašizma i antifašista slobodnoj Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Središnja proslava Dana antifašističke borbe održana je u šumi Brezovici kod Siska, gdje su položeni vijenci kod spomenika Prvom partizanskom odredu.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika