23.06.2008. / 15:27

Autor: Hrvoje Šimičević

EU-RH

Pusić: Hrvatska može u EU i bez Lisabonskog ugovora

Vesna Pusić je istaknula kako postoje pravne i tehničke mogućnosti da Hrvatska postane članicom iako novi temelji dokumnet Unije ne ratificiraju sve zemlje članice

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora RH i EU Vesna Pusić kazala je kako, unatoč sudbini Lisabonskog ugovora u Irskoj koji utječe na status pregovora Hrvatske i EU, Hrvatska može postati članicom. Pusić je istaknula kako postoje pravne i tehničke mogućnosti da Hrvatska postane članicom iako novi temelji dokument Unije ne ratificiraju sve zemlje članice.

Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak istaknuo je kako se i dalje intenzivno radi na pripremanju i dostavi dokumentacije, s očekivanjem da se preostala dokumentacija Bruxellesu dostavi do 30. lipnja, čime će se ispuniti dio posla za koji je bila zadužena Hrvatska. Drobnjak se osvrnuo i na recentnu retoriku nekih od najutjecajnijih političara u Uniji koji su kazali kako bez Lisabonskog ugovora nema proširenja, prenosi Hina. Kazao je kako Hrvatska treba nastaviti raditi i koncentrirati se na ono što je pred njom, ispunjavati mjerila i nastaviti pregovore.

Na zasjedanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora danas danas se raspravljalo o pregovaračkim stajalištima za poglavlje regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Dio je to poglavlja koji govori o podjeli zemlje na statističke regije. Prema Vesni Pusić, dosadašnja podjela na tri statističke regije predstavlja problem prvenstveno u kontekstu pristupa sredstvima iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima nakon 2013. godine, jer je sjeverozapadna Hrvatska smještena u jednu zajedno sa gradom Zagrebom. "Hrvatska će zato u pregovaračkom stajalištu istaknuti zahtjev da zadrži pravo promjene statističkih regija temeljem popisa stanovništva 2011. godine" kazala je Pusić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika