27.06.2008. / 15:36

Autor: Lovro Vukojević

Negativan trend

Povećanje smrtnosti zbog zlouporabe droga

Kao jedan od aspekata prevencije ovog problema, stručnjaci ističu nužnost bolje međuinstitucijske suradnje i bolje organizacije prikupljanja podataka. Osnovana je i radna grupa za praćenje smrtnosti među ovisnicima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2007. godini 150 osoba je umrlo zbog zloporabe droge, što je povećanje od 39 posto u odnosu na 2006.

Posljednjih deset godina zabilježen je rast smrtnosti uzrokovane korištenjem narkotika. Podaci pokazuju da je najčešći uzrok smrti vezanih uz drogu predoziranje, a najpopularnija droga heroin.

Kao jedan od aspekata prevencije ovog problema, stručnjaci ističu nužnost bolje međuinstitucijske suradnje i bolje organizacije prikupljanja podataka. Osnovana je i radna grupa za praćenje smrtnosti među ovisnicima.

Doktor Slavko Sakoman jučer je kritizirao metode koje se koriste u terapijskim zajednicama, a iz Ureda za suzbijanje opojnih droga kažu da se koriste metode koje su prihvaćene širom svijeta. S druge strane, neslužbeni podaci pokazuju kako je 2007. godine na odvikavanju bilo 1367 ovisnika, to je 8 posto više nego 2006.

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika