28.06.2008. / 13:11

Autor: Petra Horvat

Arheološko otkriće

U Siriji otkriveni hijeroglifi iz 1 300 g. prije krista

Znanstvenici su u blizini Damaska u Siriji nedavno otkrili hijeroglifsko pismo i gravuru iz faraonskog razdoblja, koje datiraju iz 14 stoljeća prije Krista. Članovi Odsjeka za arheološke iskopine pronašli su bazaltni kamen veličine 70 x 50 cm za koji su utvrdili kako se radi o nadgrobnom spomeniku. Kamen je pronađen 25 kilometara istočno od Damaska. Voditelj Odsjeka Mahmoud Hamoud rekao je kako je taj tip nadgrobnih spomenika bio raširen u doba faraona, te kako su ga tada koristili da bi ovjekovječili neku prigodu iz života. Hamoud je istaknuo i kako tekst datira iz epohe faraona Ramzesa II. koji je živio između 1290 i 1224 godine prije Krista.

Na spomeniku se jasno vidi noga faraona kao i noga boga Amona, no vrlo je teško pročitati što je na spomeniku ugravirano. Tekst nadgrobnog spomenika otkriva kako se radi o hvalospjevima kralju. Gravura iz približno istog razdoblja pronađena je u regiji Al-Kisweh nedaleko od glavnog grada prije nekoliko godina, a danas je izložena u nacionalnom muzeju grada Damaska.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika