30.06.2008. / 21:52

Autor: Nacionalova redakcija

Blamaža i sramota HND-a

Diletanti u Vijeću časti HND-a

Dragutin Hedl i ostali članovi Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva (HND) u ponedjeljak poslijepodne isključili su iz HND-a Ivu Pukanića, predsjednika uprave NCL Media Grupe, a isključili bi iz HND-a i novinara tjednika Nacional Berislava Jelinića da je, kako tvrde, Jelinić plaćao članarinu HND-u i imao status njihova člana. Oni su to odlučili nakon što je u Nacionalu 22. travnja objavljen tekst “Diletanti protiv psihijatara”, koji je potpisao Jelinić. U tom se tekstu u Nacionalu objasnila pozadina manipulacija Pukanićevom suprugom Mirjanom, koju su predvodili Ivo Banac i Sanja Sarnavka, čelnici HHO-a i udruge B.a.b.e.

Takva odluka Vijeća časti pokazuje da je članstvo tog tijela posve nekompetentno i licemjerno. Za takav zaključak postoji više razloga. Kao prvo, Ivo Pukanić formalno nema nikakve veze s objavljivanjem tog teksta jer je on predsjednik uprave NCL Media Grupe, te s tjednikom Nacional na izvršnoj i uredničkoj razini nema apsolutno nikakve veze. Utoliko ga se ni u kojem slučaju ne može izravno povezivati sa spornim člankom. Ako bi postojali razlozi za donošenje takve odluke, onda bi formalno-pravno iz HND-a trebala biti isključena glavna urednica Nacionala Sina Karli.

Vijeće časti HND-a tvrdi da Berislav Jelinić kao autor članka nije isključen iz HND-a jer ga ne smatraju članom HND-a zato što on godinama nije plaćao članarinu. Hedl je propustio objasniti javnosti otkad Jelinića ne smatra članom HND-a, jer je tijekom posljednjih nekoliko tjedana dvaput Jeliniću slao molbe da se očituje zbog promašenih pritužbi koje su razne osobe upućivale zbog njegovih tekstova. Ako ga ne smatra članom HND-a, nije jasno zašto je Hedl uopće od Jelinića tražio da se očituje o tim pritužbama. Jelinić je na obje Hedlove molbe odgovorio opširnim i logički utemeljenim pismenim očitovanjima, koja su pritužbe na njegove tekstove učinile smiješnima i deplasiranima.

Jelinić podnosi i kaznenu prijavu protiv osobe koja ga je prijavila Vijeću časti HND-a zbog teksta o Mirjani Pukanić. Jelinićeva očitovanja dostupna su u cijelosti na www.nacional.hr. Osim toga, niti Pukanić nije godinama plaćao članarinu u HND-u pa su ga ipak odlučili tretirati kao svoga člana, vjerojatno kako bi iskoristili priliku da kroz odluku o isključenju iz HND-a prema njemu iskažu svoj iracionalni animozitet. Ako ima imalo dostojanstva, Hedl bi prvo javno trebao objasniti zašto zbog dugogodišnjeg neplaćanja članarine Vijeće časti HND-a nije jednako tretiralo Pukanića i Jelinića, koji bi valjda trebao biti sretan što ga nisu tretirali članom HND-a. Potom bi trebao objasniti kakve formalne veze Pukanić ima s navodno spornim člankom, a na kraju zašto Sinu Karli, kao glavnu urednicu Nacionala, nisu smatrali odgovornom za objavu tog članka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika