01.07.2008. / 12:11

Autor: Dario Bender

Novi problemi

Poljski predsjednik odbija potpisati Lisabonski sporazum

Poljski predsjednik Lech Kaczynski izjavio je da za sada neće potpisati Lisabonski ugovor, koji su Irci prošli mjesec odbacili na referendumu.

Ovim potezom Kaczynski se pridružio svojim kolegama, njemačkom predjedniku Horstu Koehleru, koji je također odbio potpisati, te češkom predsjedniku Vaclavu Klausu koji otvoreno govor protiv ratifikacije sporazuma. Inače njemačkom predsjedniku funkcija je uglavnom ceremonijalna, no Koehler je nekoliko puta koristio svoje ograničene ovlasti da blokira vladine zakone.

Iako je poljski parlament još u travnju ratificirao sporazum o reformiranju Europske Unije, taj ugovor ne vrijedi dok ga ne potpiše predsjednik države. Kaczynski je u intervuu za poljski "Djenik" izjavio da zemlje članice EU ne bi smjele vršiti pritisak na Irsku jer unija i bez ratifikacije može normalno funkcionirati.

"Europska Unija funkcionira i dalje će funkcionirati. Nije idealna, naravno, ali toliko komplicirana struktura ne može da bude idealna'', rekao je Kaczynski.

Irska, čiji su birači 12. lipnja odbacili Lisabonski sporazum, jedina je članica koja je održala referendum jer je na to obvezao ustav. Lisabonski sporazum, koji je trebao da stupi na snagu 1. siječnja 2009, blaža je verzija europskog ustava, koji su 2005. na referendumima odbacili građani Francuske i Nizozemske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika