01.07.2008. / 14:38

Autor: Katarina Zorić

Pregovori se nastavljaju

Do ulaska Hrvatske, EU će rješavati institucionalne probleme

Iako Francuska želi ulazak Hrvatske u EU, ne želi da se to dogodi dok EU ne dobije nove institucije, jer, kako navodi izvor, "ne žele ubiti Europu"

Pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju doći će na red 2010. ili 2011., a do tada Unija će imati vremena riješiti svoje institucionalne probleme koje je prouzročio negativan ishod irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru, javlja HINA pozivajući se na izvore u Elizejskoj palači u Parizu.

"Pitanje Hrvatske se postavlja 2010. ili 2011. godine i smatramo da će se do tada moći naći rješenje, a u međuvremenu se pregovori nastavljaju", rekao je izvor u uredu francuskog predsjednika.

Iako Francuska želi ulazak Hrvatske u EU, ne želi da se to dogodi dok EU ne dobije nove institucije, jer, kako navodi izvor, "ne žele ubiti Europu".

Francuska ne pristaje na to da je Lisabonski ugovor mrtav nakon što je odbačen na referendum u Irskoj i traži nastavak ratifikacije u preostalim zemljama. Naime, Lisabonski ugovor dosad je potpuno ili djelomično ratificiran u 19 zemalja.

Predsjedništvo EU-a će nastojati izbjeći da se kriza pogorša zbog mogućih poteškoća s ratifikacijom u Poljskoj, Češkoj ili Švedskoj, a na summitu EU-a u listopadu pokušat će naći način kako Irsku uvjeriti da ponovni referendum.

Kao jedan od argumenata za uvjeravanje euroskeptičnih predsjednika u Češkoj i Poljskoj, Francuska smatra upravo proširenje. "Za jednu zemlju kao što je Poljska, proširenje je najbolji argument. To nije prijetnja ni ucjena, to je samo opis stvarnosti, ali Poljska jako podržava proširenja ne samo na Balkan nego jednog dana i na Ukrajinu. Međutim, ako nemamo Lisabonski ugovor, imamo Ugovor iz Nice koji ne dopušta proširenja preko 27 članica", rekao je izvor. Ističe da je ranije učinjena "pogreška" što se Europa proširila bez prethodne modifikacije svojih institucija.

S druge strane, Češka ima dva razloga da ne odugovlači s ratifikacijom Lisabonskog ugovora. Prvi je također proširenje, a drugi činjenica da će Prag predsjedati Unijom od 1. siječnja 2009. godine. "Otezanjem s ratifikacijom to bi se predsjedništvo jako izoliralo", rekao je izvor.

I Francuska odbacuje ideju koja se pojavila u diplomatskim krugovima Bruxellesa da se, kao mogući izlazak iz institucionalne krize, razmotri mogućnost da se u pristupni sporazum s Hrvatskom ubaci novi način odlučivanja, koji je predviđen Lisabonskim ugovorom.

Izvor u uredu francuskog predsjednika. smatra da bi se u tom slučaju "trebali modificirati ugovor za Srbiju, za BiH, jednog dana i za Ukrajinu".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika