01.07.2008. / 15:47

Autor: Nacionalova redakcija

REAKCIJA NA ODLUKU HND-A

HND je pao na najnižu moguću razinu

"Ova odluka me uopće ne iznenađuje. Ona samo dokazuje ono što sam znao i tvrdio ranije, a to je da je ovo privatni obračun sa mnom", komentirao je obrazloženje HND-a Ivo Pukanić

Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva objavilo je danas obrazloženje odluke o isključenju Ive Pukanića, predsjednika uprave NCL Media grupe, iz članstva u Hrvatskom novinarskom društvu. Navode da Pukanić nije smio zloupotrijebiti poziciju i u svojoj kolumni na stranicama tjednika Nacional objaviti liječničku dijagnozu i povijest bolesti svoje supruge.

Smatraju da je Pukanić povrijedio odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara, ali i Zakon o medijima, Zakon o zaštiti prava pacijenata i Zakon o ravnopravnosti spolova.

Prema ocjeni Vijeća, prateći slučaj Pukanić o Kodeks su se u manjoj mjeri ogriješili i neki drugi novinari, pogotovo Nove TV koji su višekratno objavili uznemirujuće i dramatične snimke prisilnog policijskog odvođenja Mirjane Pukanić iz njezina doma u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, kao i, kako kažu u Vijeću, nehumano dočekivanje pacijentice po izlasku iz zdravstvene ustanove.

"Iako je veći broj hrvatskih medija odigrao iznimno važnu ulogu u rasvjetljavanju ovog slučaja, napose u razotkrivanju propusta u radu institucija, nepobitno je da se ovom obiteljskom i ljudskom dramom medijski manipuliralo i za potrebe najprizemnijih profitno-tiražnih interesa i međusobnog obračuna medijskih izdavača. Stoga, upravo zbog prava i obveze novinara da p(r)ozivaju sve relevantne institucije na apsolutno poštivanje zakona, kako bi se zaštitila temeljna ljudska prava, smatramo da, radi vjerodostojnosti struke i očuvanja temeljnih profesionalnih i etičkih načela, moramo ukazivati i na vlastite propuste te ih, u skladu s Kodeksom časti hrvatskih novinara, primjereno sankcionirati", navodi se u odluci Vijeća časti HND-a.

Predsjednik uprave NCL Media grupe nije iznenađen obrazloženjem HND-a. "Ova odluka me uopće ne iznenađuje. Ona samo dokazuje ono što sam znao i tvrdio ranije, a to je da je ovo privatni obračun sa mnom. U HND-u nisu znali što će učiniti pa su iskopali članak od prije osam mjeseci. Svi su mediji tada izvještavali o stanju moje supruge. Zar sam ja kao novinar i jedini čovjek koji zna istinu trebao šutjeti? Sve što sam napravio je to što sam napisao istinu kod koje i danas stojim. Pri tome sam maksimalno štitio interese svoje supruge i obitelji te joj pokušavao omogućiti način za povratak u normalan život. Osim toga, laž je da sam otkrio dijagnozu svoje supruge. Nacional to nikad nije objavio, ni u kolumni koju ja pišem, ni u članku kolege Jelinića. Bile su prepričane određene pojedinosti iz života moje supruge, ali nikad sadržaj njezinog liječničkog kartona. Ovim činom Hrvatsko novinarsko društvo je palo na najniže grane u svojoj povijesti", rekao je Pukanić.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika