02.07.2008. / 18:29

Autor: Katarina Zorić

Slovenija

Do sada prodano 500.000 vinjeta

Marjan Koler iz službe za odnose s javnošću DARS-a, rekao je da se problemi zbog novog načina naplate cestarine potkraj vikenda, kada se očekuje veliki turistički val kroz Sloveniju, neće osjetiti, ali da će biti uobičajenih gužvi u vršnim opterećenjima prometa

Dva dana od uvođenja obveznih "vinjeta" za vožnju na autocestama u Sloveniji državna agencija za autoceste DARS prodala je oko pola milijuna polugodišnjih vinjeta po cijeni od 35 eura, a naplaćene su i prve kazne za one koji su vozili bez vinjeta.

Među kažnjenim vozačima, doznaje HINA, bilo je i onih iz Hrvatske, ali su većinu kazni ipak platili slovenski vozači.

Marjan Koler iz službe za odnose s javnošću DARS-a, rekao je da se problemi zbog novog načina naplate cestarine potkraj vikenda, kada se očekuje veliki turistički val kroz Sloveniju, neće osjetiti, ali da će biti uobičajenih gužvi u vršnim opterećenjima prometa. No, kako dodaje, ne zbog vinjeta, nego zbog uobičajenog zgušnjavanja prometa, a činjenica je da će i na autocestama dolaziti do kolona na naplatnim kućicama jer je na tim mjestima još uvijek, zbog sigurnosti, ograničenje brzine od 40 kilometara na sat.

Koler je potvrdio da je s početkom primjene vinjetnog sustava naplate bilo problema u obaviještenosti stranih vozača da kroz Sloveniju trebaju vinjetu, ali naglašava da su oni svi prilikom ulaska na autoceste upozoreni da je moraju imati - i to preko novopostavljenih upozorenja, odnosno prometne signalizacije. DARS tvrdi i da je na vrijeme o vinjetama obavijestio strane medije, autoklubove i strana diplomatska predstavništva.

Slovenski mediji navode da je - iako su protiv preskupih polugodišnjih slovenskih vinjeta prosvjedovale i druge susjedne države - najviše nezadovoljstva s njima upravo u Hrvatskoj. No, prema pisanju mariborskog lista "Večer", nezadovoljni su i vozači u Mariboru, jer očekuju da će doći do "zagušenja" prometa na alternativnim pravcima, na kojima će stranci i slovenski vozači pokušati zaobići pravce na kojima su obvezne vinjete.

DARS upozorava vozače da su slovenske vinjete, koje treba nalijepiti u donji lijevi ugao vjetrobranskog stakla, neprenosive na drugo vozilo, a ako netko pokuša odlijepiti naljepnicu od 35 eura, na njoj će se pojaviti napis "neveljavno" (nevažeće), a za tako uništenu vinjetu neće se moći besplatno dobiti nova, kao u slučaju da je staklo automobila oštećeno ili uništeno u automobilskoj nesreći.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika