03.07.2008. / 19:36

Autor: Lovro Vukojević

Grad Zagreb

Milijunsko zaduženje za investicijske projekte

Odlukom gradskog poglavarstva Zagreb će se za potrebe financiranja projekata zadužiti 150 milijuna kuna

Na današnjoj sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva usvojen je Zaključak o zaduženju grada od 150 milijuna kuna za financiranje investicijskih projekata, te je upućen Gradskoj skupštini na donošenje. Sto milijuna je predviđeno za 2008. godinu, a pedeset za 2009.

U obrazloženju piše da se pravni temelj za donošenje Zaključka o zaduženju nalazi u Zakonu o proračunu. Tim Zakonom je propisano da se jedinica lokalne i područne samouprave može dugoročno zadužiti samo za investicije koje se financiraju iz vlastita proračuna, a potvrđene su od njezinog predstavničkog tijela i dobile su suglasnost Vlade RH. Prethodno je u 2008. godini planirano zaduženje od dvjesto milijuna kuna u svrhu izgradnje kapitalnih prometnih i komunalnih objekata, ali se, zbog ograničenja nametnutog Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2007. grad u 2008. godini može zadužiti za 150 milijuna kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavio je da zbog tog zaduženja grad neće biti blokiran jer je prevelik, te da njime upravljaju sposobni ljudi. Upitan o, najavljenom, novom Zakonu o proračunu, Kojić je odgovorio da će poštivati zakon, ali i tražiti drugo rješenje zato što ne žele zaustaviti gradski razvoj. Dodao je da smatra se na taj način želi zaduženja staviti pod kontrolu, ali i da tim zakonom nisu pokrivene sve moguće okolnosti. Tim zakonom će biti propisano da su u najviše moguće zaduženje jedinica lokalne samouprave uključeni i zajmovi javnih poduzeća.

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić je izjavio da ne vjeruje kako će novi Zakon o proračunu, odnosno mogućnost donošenje zakona kojima će se trgovačkim društvima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave ograničiti zaduživanje putem suglasnosti, utjecati na poslovanje Holdinga.

Ljubičić smatra da holding može raditi bez dodatnog zaduživanja, te da će, ako bude potrebno, dobiti suglasnost za zaduženje. Poručio je da holding planira obnoviti vodovodni sustav i nastaviti s plinifikacijom grada.

Vezane vijesti

212 tisuća građana u blokadi duguje 13 milijardi kuna

212 tisuća građana u blokadi duguje 13 milijardi kuna

Krajem ožujka ove godine bilo je blokirano 72.959 poslovnih subjekta s ukupnom vrijednosti neizvršenih osnova za plaćanje od 42,43 milijarde kuna, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika