04.07.2008. / 10:18

Autor: Katarina Zorić

TRAGIČAN RAFTING U SLOVENIJI

U Savi se utopilo 13 ljudi

U nesreći su sudjelovala tri čamca s 14 osoba od kojih se samo jedna osoba uspjela spasiti, osam se utopilo, a za pet osoba se još traga

Rano jutros slovenski ronioci su iz Save izvukli još tri mrtva tijela osoba koje su se utopile jučer na raftingu niz Savu kod Krškog. U nesreći su sudjelovala tri čamca s 14 osoba od kojih se samo jedna osoba uspjela spasiti, osam se utopilo, a za pet osoba se još traga. Među nestalima je i načelnik općine Sevnica i parlamentarni zastupnik Kristijan Janc te njegov zamjenik Rudi Dobnik.

Policijska uprava Krško dojavu o nesreći zaprimila je jučer oko 17 i 30 sati i odmah je krenula akcija spašavanja koja još uvijek traje.

Četiri čamca željela su prijeći dio Save od Sevnice do Brestnice, ali se jedan od čamaca odmah na početku puta prevrnuo i zaletio u most. Nasreću, sve osobe iz tog čamca su se uspjele spasiti.

Slovenski mediji javljaju da su preostala tri čamca nastavila plovidbu, ali su se kod preljevne brane nedovršene hidroelektrane Blanca prepolovila na pola i prevrnula, a osobe su gotovo istog trenutka bile povučene u sifon.

Očevici nesreće započeli su spašavati unesrećene te su izvjestili policiju koja je za nekoliko minuta poslala spasilačke ekipe i helikopter, a došle su i vatrogasne ekipe te hitna pomoć.

Prema neslužbenim informacijama, osobe u čamcima nisu nosile prsluke za spašavanje, ali, prema mišljenu stručnjaka, to im i ne bi pomoglo. Naime, stručnjaci smatraju da bi prolazak čamaca pored hidroelektrane bio nemoguć zbog preusmjerenja toka rijeke Save.

Kako bi potraga bila što uspješnija, zatvorene su tri brane buduće hidroelektrane Blanca, a 15 ronica pretražuje Savu u potrazi za nestalima.

Mjesto nesreće su obišli su i slovenski predjednik Danilo Turk te premijer Janez Janša.

Kobna proslavaSpust čamcima niz Savu organizirao je načelnik općine Sevnica Kristijan Janc, javljaju slovenski mediji. Njegova općina raftingom je htjela proslaviti dva humanitarna događaja. Sevnica je, naime, dobila vozilo za pomoć obiteljima u potrebi, a jedan zdravstveni dom je dobio vozilo za spašavanje vrijedno 55 tisuća eura.

Jancu su se pripisivale zasluge za gradnju hidroelektrane, a on je htio poslijednji puta pogledati rijeku Savu koja, kako je rekao na konferenciji za novinare, nakon dovršetka hidroelektrane više nikada neće biti ista.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika