04.11.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

HRVATSKA

VRHOVNI SUD: ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE NIJE BILO

VRHOVNI SUD: ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE NIJE BILO

Vrhovni sud RH proslijedio je u utorak zagrebačkom Županijskom sudu konačnu presudu u slučaju tzv. zločinačke organizacije, kojom je potvrdio nepostojanje takve organizacije u Zagrebu, četvorici osuđenih povisio kazne, a za sedam točaka optužnice odredio je novo suđenje. Prema prvostupanjskoj odluci 12-orica optuženih bili su oslobođeni za kazneno djelo udruživanja u zločinačku organizaciju i za sva ostala kaznena djela koja su počinjena u okviru te organizacije, između ostalog i za nekoliko ubojstava.
Presudom, objavljenom u utorak na web stranicama suda, Vrhovni je sud Rajku Momčiloviću povisio kaznu s 12,5 na 14 godina zatvora, njegovom bratu Veliboru sa 6 na 8, a Davoru Zečeviću sa 7,5 na 9 godina zatvora zbog preprodaje droge, uglavnom kokaina. Davorinu Sobjeslavskom je osmogodišnja kazna zatvora zbog umiješanosti u poslove s drogom i pokušaj ubojstva povećana na 10,5 godina zatvora. Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda odlučeno je da se za sedam od 21 točke optužnice ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem. Tako će se Nikici Jelaviću koji je prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužaba, ponovno suditi za ubojstvo Zorana Dominija, dva pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, pokušaj ubojstva Juraja Dodića i Ivice Betkića i poticanje na ubojstvo Špejtima Taqia. Uz Zorana Pripuza, Radovana Štetića i Miroslava Vukovića, Jelaviću će se ponovno suditi i za iznudu nad Borisom Ljahnickim, a uz Zorana Petrovića i Rajka Momčilovića i za iznudu nad Sašom Vukadinom. Rajko Momčilović će ponovno na optuženičku klupu zbog ubojstva Taqia, a Zoran Pripuz zbog poticanja na to ubojstvo. Davor Zečević će pak ponovno biti suđen za ubojstvo Željka Šobota, a Davorin Sobjeslavski i Đorđe Vuletić za iznudu nad Tiborom Trstenjakom. Petoosuđenom Tvrtku Tomičiću potvrđena je trogodišnja kazna zatvora za pokušaj ubojstva, koju je on već “odsjedio” u pritvoru.

Vezane vijesti

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Vrhovni sud ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio slučaj u kojem su u studenom 2009. prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika