07.07.2008. / 09:48

Autor: Nina Tomljanović

EU - BiH

BiH bi 2010. trebala dobiti status kandidata za EU

Direktor Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH tvrdi da je Bosna i Hercegovina sasvim spremno dočekala potpisivanje SSP-a te da je krenula u njegovu primjenu kako je i predviđeno

Direktor Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH Osman Topčagić izjavio je da Bosna i Hercegovina do kraja godine ima namjeru podnijeti zahtjev za odobravanje statusa kandidata za člana Europske unije. Očekivanja su, kako tvrdi Topčagić, da bi BiH taj status mogla dobiti 2010. godine."Zahtjev za dobivanje tog statusa trebao bi značiti opredjeljenje naših vlasti i predstavljati rezultat provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Topčagić a prenosi Dnevni avaz.

Upozorio je, međutim, kako će na odluku o davanju kandidatskog statusa utjecati i stanje u samoj Europskoj uniji koje sada treba pozorno osluškivati. Direktor Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH tvrdi da je Bosna i Hercegovina sasvim spremno dočekala potpisivanje SSP-a te da je krenula u njegovu primjenu kako je i predviđeno.

Dodao je kako se nada da će i ostali rezultati biti takvi i da će BiH moći podnijeti zahtjev za članstvo istaknuvši kako se već zapošljavaju novi ljudi koji će biti angažirani na provedbi zadaća što proistječu iz SSP-a.

Topčagić kaže kako je Vijeće ministara na posljednjoj sjednici usvojilo odluku formiranju jedinica za evropske integracije u svim državnim institucijama, agencijama i drugim tijelima

Krisztina Nagy, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, potvrdila je da u Bruxellesu ocijenjuju da je BiH učinila mnogo u proteklih nekoliko mjeseci što je i potvrđeno odlukom da se pristupi potpisivanju SSP-a s tom zemljom.

Rehnova glasnogovornica je pojasnila kako se od političara i izabranih dužnosnika u BiH sada očekuje da provedu reforme koje su nužne kako bi Ured Visokog predstavnika (OHR) bio zatvoren čime će se potvrditi i spremnost na punu provedbu SSP-a.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika