07.07.2008. / 12:26

Autor: Nina Tomljanović

Intervju za Večernje novosti

Tadić: Naciju branimo samo pomirenjem

Tadić kaže da kvaliteta života u Srbiji do kraja mandata nove vlade mora biti europska, a Srbija kaže, treba biti u mogućnosti postati članica EU

U intervjuu za beogradske Večernje novosti, srbijanski predsjednik Boris Tadić je rekao kako vjeruje u nacionalnu politiku koja ide prema pomirenju, jer se samo na taj način mogu čuvati legitimni interesi srpskog naroda koji živi u svim državama regije.

Tadić kaže da samo ako se napravi okvir za rješavanje legitimnih interesa našeg naroda, Srbija može ponovo zauzeti svoje mesto na Balkanu. Bez toga, smatra srbijanski predsjednik, reći da je Srbija stup Balkana ili njegova motorna snaga, bila bi prazna floskula. "Jednako, verujem u onu nacionalnu politiku koja, na primer, prati nastup naših kompanija na regionalnom tržištu“, kazao je Tadić za Večernje novosti.

Rekao je da su stranke koje to nisu shvatile i koje su na izborima pokušale nametnuti stare teme i promašenu retoriku podjela i lažnog domoljublja, po kojoj se Srbi opet prebrojavaju na izdajnike i neprijatelje, doživjele poraz, jer građani hoće šansu za bolji život.

Dodao je da kvaliteta života u Srbiji do kraja mandata nove vlade mora biti europska, a Srbija kaže, treba biti u mogućnosti postati članica EU.

Na pitanje novinara da li će koalicija s državne razine, između stranaka okupljenih oko Liste za europsku Srbiju i koalicije oko Socijalističke partije Srbije, preslikati na Beograd, Tadić je odgovorio kako bi bilo dobro da se to dogodi.

Govoreći o povratku veleposlanika čije su zemlje priznale neovisnost Kosova, Tadić je kazao kako će tragati za najboljim načinima da osnaže diplomatsku poziciju Srbije. "Naš čin o povlačenju ambasadora bio je normalan postupak koji bi primijenila svaka država u takvoj situaciji“.

Upozorio je da Srbija nije utvrdila jasnu nacionalnu strategiju prema državama regije i način pomirenja s narodima s kojima moraju riješiti nesporazume i nezaliječene rane iz devedesetih godina, kao ni koncepciju gospodarskog nastupa u regiji.

Iako je svi kritiziraju da je bila nositelj sukoba i zatvaranja, Srbija je danas, prema Tadićevim riječima, najotvorenije društvo na Balkanu. "Treba pogledati s koliko se muka susreću srpski investitori u Hrvatskoj i Sloveniji, a koliko slovenskih i hrvatskih tvrtki neometano rade u Srbiji", rekao je Tadić te dodao kako njihove trgovine u Srbiji rade izvanredno, ali da i srpske tvrtke tako trebaju raditi u susjedstvu.

Prema njegovim riječima, Srbija je danas najotvorenije društvo na Balkanu, iako je svi kritiziraju da je bila nositelj sukoba i zatvaranja. "Treba pogledati s koliko se muka susreću srpski investitori u Hrvatskoj i Sloveniji, a koliko slovenskih i hrvatskih tvrtki neometano rade u Srbiji", kazao je Tadić ustvrdivši da "njihove trgovine u Srbiji rade izvanredno, ali da i srpske tvrtke tako trebaju raditi u susjedstvu".

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika