07.07.2008. / 18:12

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

SSSH: Prodaja INE i razmjena dionica mirišu na dogovor dvojice premijera

Sindikati smatraju kako oko privatizacije INA-e igraju razne političke igre i upozoravaju kako je ishitrena privatizacija te naftne kompanije dugoročno štetna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske priopćio je kako najava moguće zamjene dionica INE i MOL-a "miriši na dogovor dvojice premijera" od kojih jedan dobro zna braniti interese svoje zemlje u naftnoj kompaniji, a drugi te interese daje za političku podršku. SSSH predlaže da se umjesto daljnje prodaje INE i razmjene dionica, za što prema njihovoj procjeni za sada nema potrebe, moderniziraju rafinerije.

Savez sindikata ocijenio je kako svaki ishitreni model privatizacije, pa i spomenuta zamjena dionica, nije u funkciji dugoročnog promišljanja upravljanja INA-om, te zahtjeva poštivanje Zakona o privatizaciji INA-e, zaštitu svih njenih zaposlenika i dioničara, te transparentnu transformaciju te kompanije, što je u nacionalnom interesu. "Zahtjevamo da se sindikati uključe u proces privatizacije INA-e i da se žurno izradi Nacionalni akcijski plan razvoja energetskog sektora, koji će spriječiti 'blic' rasprodaju u tom sektoru", stoji u pripćenju SSSH gdje se navodi kako je oko daljnjeg tijeka privatizacije INA-e i ostatka državne imovine potreban javni konsenzus.

Izvor iz Banskih dvora tvrdi kako je privatizacija INA-e zakonita, citirajući odredbu Zakona o privatizaciji INA-e prema kojoj se privatizacija može provesti "prodajom ili zamjenom preostalog dijela dionica sukladno tržišnim prilikama strateškom ulagatelju ili na tržištu kapitala na temelju odluke Vlade i uz prethodnu suglasnost Hrvatskog sabora". Izvor je napomenuo kako je spomenuti Zakon donesen 2002. i da je njime predviđeno da najmanje 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu države do ulaska u EU, te da će o daljnjoj prodaji i eventualnoj zamjeni dionica raspravljati Hrvatski sabor. Isti je izvor odbacio mogućnost da bi mali dioničari mogli biti izigrani.

Premijer Ivo Sanader u Beču je na Europa Forum Wachau izjavio kako osobno podržava ideju o zamjeni dionica INA-e i MOL-a, te da će se konačna odluka donijeti kada se usporede oba modela.

Zamjenom dionica mađarski bi MOL stekao još 19 posto dionica, čime bi ukupno posjedovao 44 posto dionica, a ukoliko se nakon toga dogovori preuzimanje 7 posto dionica iz braniteljskog fonda, Mol bi imao 51 posto vlasničkog udjela i stekao potpunu kontrolu nad INA-om.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika