Objavljeno u Nacionalu br. 660, 2008-07-08

Autor: Nina Ožegović

Galerija

Kazalište ZKM na festivalu u Avignonu

Ivana JozićIvana Jozić Predstava Belgijanca Jana Fabrea “Another Sleepy Dusty Delta Day” gostuje od 7. do 16. srpnja na najvažnijem europskom kazališnom festivalu, onom u Avignonu u Francuskoj. U predstavi nastupa Ivana Jozić, hrvatska plesačica, glumica i muza tog umjetnika, a komad je inspiriran pjesmom “Ode to Billy Joe" Bobbie Gentry koja govori o samoubojstvu mladića.

Fabre je pjesmu uzeo kao polazište i na temelju osobnog iskustva istražio tešku temu samoubojstva. Tema ga je zaokupirala nakon smrti roditelja, osobito majke, koja se dugo borila sa zloćudnom bolešću, no zbog belgijskih zakona nije mogla izabrati eutanaziju. Fabre je izjavio da je "uz oca s petim infarktom i uz majku s karcinomom na plućima shvatio važnost tog fatalnog čina kao kraja patnje”.

Predstava je nastala u koprodukciji ZKM-a, Troubleyn teatra i Festivala svjetskog kazališta na kojem će i gostovati 20. i 21. rujna u Zagrebu. Gostovanjem u Avignonu ZKM je postalo prvo hrvatsko kazalište koje je nastupilo u glavnom programu te ugledne smotre

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika