08.07.2008. / 17:46

Autor: Hrvoje Šimičević

Pismo šefu SDP-a

Bandić najveći problem za potpisnike otvorenog pisma

U otvorenom pismu, kojeg potpisuje 27 osoba iz javnog života, osim kritika na rad zagrebačkog gradonačelnika, šefu SDP-a se predbacuje da je izdao socijaldemokratska načela na kojima je po svojoj prirodi počivao SDP, kao i za 'političku šizofreniju' u kojoj je 'zaglavio'

Nakon što je prije nekoliko tjedana najavljeno, danas je u javnost izašlo pismo inicirano od strane intelektualaca, novinara i javnih osoba, a koje je namijenjeno čelnom čovjeku SDP-a Zoranu Milanoviću. U otvorenom pismu, kojeg potpisuje 27 osoba, upućene su izravne kritike Milanoviću, kojem predbacuju da je izdao socijaldemokratska načela na kojima je po svojoj prirodi počivao SDP, kao i za „političku šizofreniju“ u kojoj je „zaglavio“.

Otvoreno pismo inicirano je od strane novinara Denisa Kuljiša i Gordana Malića, te splitskog sociologa Dražena Lalića a između ostalih, potpisani su i novinari Boris Rašeta, Saša Kosanović, bivši direktor SC-a Vlatko Jurišić, te profesori Josip Kregar i Nenad Zakošek.

Kao što je i najavljeno, osim općenitih primjedbi na račun stanja u kojem se trenutačno nalazi partija, fokus kritika potpisanih javnih osoba usmjeren je u pismu ponajviše na rad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Na osnovi uvida u zbivanja u glavnom gradu, ocjenjujemo kako se gradonačelnik Milan Bandić i neki njegovi suradnici (više) ne mogu smatrati socijaldemokratima. Argumenata za tu ocjenu je napretek. Učestala upozorenja u javnosti vezana za zloupotrebu javne službe i vlasti, primjerice u malverzacijama zemljištem, pogodovanje nekim poduzetnicima i davanje potpore akterima organiziranog kriminala, gradonačelnik i njegovi pobočnici uglavnom su ignorirali, a dosad ih nisu javno opovrgli. Ništa konkretno nisu poduzeli kako bi suzbili raširenu korupciju u nekim javnim poduzećima u Zagrebu, pa čak ni nakon što je brutalno pretučen Igor Rađenović.“, stoji u pismu, u kojem je posebno istaknut recentni koncert Marka Perkovića Thompsona, održan na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

"Koncert Marka Perkovića Thompsona, koji je uz financijsku i drugu potporu gradske vlasti održan 30. svibnja ove godine na Trgu Bana Jelačića, posebno je očit primjer potiranja vrijednosti antifašizma i demokracije. Provokativna zbivanja na tom koncertu održanom na prostoru od vrhunske važnosti, te neki događaji u vezi s tim koncertom (ponajprije skandalozna suspenzija policajca Josipa Gašparca koji je pokušao podnijeti kaznenu prijavu protiv govora mržnje) , izazivaju osudu demokratske javnosti“.

Ipak, otvoreno pismo odbilo je potpisati dvadesetak intelektualaca, piše Jutarnji list, pod obrazloženjem kako za ponašanje Milana Bandića u Zagrebu nije odgovoran šef SDP-a Zoran Milanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika