09.07.2008. / 08:39

Autor: Hrvoje Šimičević

Kupnja vojnih kamiona

Ministra Rončevića ispituje USKOK

Riječ je o slučaju na koji je u javnosti više puta ukazivao predsjednik Stjepan Mesić, a najsporniji dio je činjenica šro je Rončević tada izravnom pogodbom kupio 39 kamiona i potrošio 14 milijuna kuna više nego što su ponudile 23 tvrtke prijavljene na natječaj

Kako bi se utvrdile činjenice u slučaju prodaje 39 vojnih kamiona iz 2004. godine, ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića ispitati će USKOK. Rončevića, koji je tada obnašao dužnost ministra obrane, ispitivati će ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, piše Jutarnji list. Riječ je o slučaju na koji je u javnosti više puta ukazivao predsjednik Stjepan Mesić, a najsporniji dio je činjenica što je Rončević tada izravnom pogodbom kupio 39 kamiona i potrošio 14 milijuna kuna više nego što su ponudile 23 tvrtke prijavljene na natječaj.

Naime, ministar obrane je prije kupnje kamiona raspisao natječaj za nabavu 76 kamiona, no ubrzo je natječaj poništen jer je za najpovoljniju ponudu trebalo izdvojiti tri milijuna kuna više od predviđenog; 38,5 milijuna. Dva mjeseca nakon, novoizabrano povjerenstvo Ministarstva izravnom je pogodbom sklopilo ugovor s tvrtkom Eurokamioni koja je zastupala Iveco.

Tada MORH kupuje ukupno 39 kamiona za čak 34,4 milijuna kuna, a kasnijom je inspekcijom utvrđeno da bi spomenuti broj kamiona na natječaju koštao maksimalno 19,6 milijuna kuna, što je gotovo 15 milijuna kuna manje od sklopljenog posla. Iz MORH-a su se opravdavali kako su dobivena sredstva iz proračuna trebala biti potrošena jer se nisu mogli prenijeti na sljedeću godinu. Nakon što je predsjednik Mesić u javnosti spominjao cjelokupni slučaj, nastala je žestoka polemika između njega i ministra Rončevića, a potonji se zbog oštrih tonova kasnije i ispričao.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika