09.07.2008. / 10:19

Autor: Hrvoje Šimičević

Nacistički zločinac

Dr. Smrt se krije u Čileu?

Prema svjedočenjima preživjelih iz logora Mauthausen u Austriji, Heim je isprobavao razne metode mučenja kako bi istraživao ljudske krajnje granice boli. Svoje je 'operacije' amputacija, injektiranja benzina ili otrova u srce dokumentirao, a provodio ih je bez anestezije

Ozloglašeni nacistički ratni zločinac Aribert Heim vjerojatno se krije u južnoameričkoj državi Čileu. Centar Simona Wiesenthala vjeruje kako se doktor Smrt, kako su ga zvali zbog posebno okrutnih ubojstava zatočenika u nacističkim logorima, živi kao 94-godišnjak u Patagoniji, zajedno s kćeri. Iz Simona Wiesenthala već su poslali nekoliko predstavnika u područje južnog Čilea, kojima je zadatak lociranje Heima.

Doktora Smrt u odsustvu su osudili zbog nadasve okrutnih ratnih zločina koje je radio na židovima. Prema svjedočenjima preživjelih iz logora Mauthausen u Austriji, Heim je isprobavao razne metode mučenja kako bi istraživao ljudske krajnje granice boli. Svoje je 'operacije' amputacija, injektiranja benzina ili otrova u srce dokumentirao, a provodio ih je bez anestezije. Poslije Drugog svjetskog rata, Heima je zarobila američka vojska, ali nikad ga nisu osudili.

Bio je liječnik u njemačkom gradu Badenu do 1962. godine, da bi pobjegao u Južnu Ameriku nakon što su ga lokalne vlasti prokazale kao ratnog zločinca. Centar Simon Wiesenthal nudi 315 tisuća eura za bilo kakve informacije o Heimu, a nadaju se kako će potraga za jednim od najokrutnijih nacističkih zločinaca ubrzo uroditi plodom.

Vezane vijesti

Video: Hitler u reklami za turski šampon

Video: Hitler u reklami za turski šampon

Židovske organizacije pozvale su na zabranu turske reklame za šampon u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler, piše B92. "Potpuno je nedopustivo da se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika