10.07.2008. / 18:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Sjevernoatlantski savez

Rusija protiv ulaska Hrvatske i Albanije u NATO

'Sigurnost zemalja članica NATO-a ne ugrožavaju druge države, nego novi izazovi poput međunarodnog terorizma ili organiziranog zločina. Proširenje saveza stoga nije primjerena reakcija', smatra ruska vlada

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas kako je proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju štetno za Europsku uniju. "Proširenje NATO-a ne pridonosi sigurnosti u Europi nego potkopava kolektivne napore u borbi protiv novih rizika i opasnosti", priopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova reagirajući na jučerašnje potpisivanje pristupnih protokola s dvije zemlje, prenijela je Hina.

Rusija, naime, smatra kako je pristupanje Hrvatske i Albanije NATO savezu 'povreda najvažnijeg načela na kojemu počiva koncept nedjeljivosti sigurnosti, a on glasi da sigurnost jednih ne smije biti na teret drugih'. "Sigurnost zemalja članica NATO-a ne ugrožavaju druge države, nego novi izazovi poput međunarodnog terorizma ili organiziranog zločina. Proširenje saveza stoga nije primjerena reakcija", smatra ruska vlada.

Jučer su Hrvatska i Albanija potpisale sporazum o pristupanju Savezu s stalnim predstavnicima zemalja članica u Bruxellesu, a uslijediti će ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Nakon toga, zemlje članice obvezane su obavijestiti State Department, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika