10.07.2008. / 18:19

Autor: Katarina Zorić

VUKOVARSKA TRAGEDIJA

Izvješće o padu helikoptera u Vukovaru idući tjedan

Piloti u H-253 već su prije imali primjedbe na upravljivost tog helikoptera pa su spužve skinute i nisu vraćene, a o tome mogu posvjedočiti brojni svjedoci koji su ih skidali. To očito nije bilo poznato Povjerenstvu, jer su pad rekonstruirali na drugom VIP helikopteru H-254. Povjerenstvo je zaključilo: ako se spužva nalazi u H-254, mora se nalaziti i na H-253

Hrvatska javnost ni nakon godinu dana od nesreće ne zna uzroke pada vojnog helikoptera u Vukovaru. Iako je najavljivano da će rezultati istrage javnosti biti predstavljeni u lipnju, do danas se to još nije dogodilo. U godinu dana rada istražnog povjerenstva službeno nije objavljena niti jedna informacija, ali je Nacional još u svibnju pisao o rezultatima istrage pada helikoptera Mi-8 registracijske oznake H-253.

Iako je povjerenstvo pretpostavilo kako je pad prozročila spužva koja se odljepila s plafona helikoptera i zaglavila poluge komandi, Nacional je doznao kako u srušenom helikopteru uopće nije bilo spužve na plafonu, jer je još prije skinuta iz preventivnih razloga. Izolacijska spužva protiv buke postoji samo u VIP helikopterima Ureda Predsjednika i Vlade, a nabavljena je u Švicarskoj.

Piloti u H-253 već su prije imali primjedbe na upravljivost tog helikoptera pa su spužve skinute i nisu vraćene, a o tome mogu posvjedočiti brojni svjedoci koji su ih skidali. To očito nije bilo poznato Povjerenstvu, jer su pad rekonstruirali na drugom VIP helikopteru H-254. Povjerenstvo je zaključilo: ako se spužva nalazi u H-254, mora se nalaziti i na H-253.

Hoće li se sve to naći u službenom izvješću ili će neki dijelovi biti izmjenjeni upravo zbog objave ovih informacija, doznat će se idući tjedan. Naime, premijer Ivo Sanader najavio je da će u srijedu ili četvrtak javnosti biti predstavljeno izvješće o padu vojnog helikoptera u Vukovaru prije godinu dana. Istaknuo je da je rad istražnog povjerenstva o tom slučaju završen te da je izvješće već pripremljeno.

Nesreća u Vukovaru dogodila se prije godinu dana kada je vojni helikopter nedugo nakon uzlijetanja pao s visine od pedesetak metara. Helikopter je pao na parkirano vozilo vojne policije pri čemu je sedam osoba ozlijeđeno, a od posljedica ozljeda preminuli su vozač Vjekoslav Ljubo, aviomehaničar Juraj Ruškač i narednica Ljubica Periškić.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika