12.07.2008. / 10:47

Autor: Petra Horvat

Državno sudbeno vijeće

Ukinut imunitet Besjedici i Miloglavu

Odluka o ukidanju imuniteta donešena je iza zatvorenih vrata, a članovi DSV-a čak su se povukli na viši kat kako novinari ne bi slušali raspravu kroz otvoren prozor

Državno sudbeno vijeće (DSV) skinulo je imunitet dubrovačkim županijskim sucima Ivi Besjedici i Peri Miloglavu, te se protiv njih može pokrenuti kazneni postupak zbog počinjenja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, za što ih tereti USKOK.

Ivu Besjedicu USKOK tereti da je tijekom obnašanja dužnosti predsjednika dubrovačkog Općinskog suda u Dubrovniku, sudjelovao u pronevjeri. Radi se o slučaju poduzeća Dubrovačko primorje, čiji je direktor Pero Vićan, uz pomoć sudaca Besjedice i Miloglava, protuzakonito stekao vlasništvo 150 tisuća kvadrata zemljišta u Orašcu, odnosno Vrtovima sunca. Suce Besjedicu i Miloglava tereti se i da su omogućili da to zemljište, koje je dubrovački moćnik Vićan u međuvremenu prodao, bude opterećeno hipotekom. "Odluka o skidanju imuniteta sucima Besjedici i Miloglavu nije donesena jednoglasno", tvrdi predsjednik DSV-a Ivan Mikšić. Udruga hrvatskih sudaca svojedobno posebnim priopćenjem za javnost napala USKOK da prejudiciraju krivnju prije kaznenog postupka.

DSV je suspendiralo i suca Visokog trgovačkog suda u Dubrovniku Barišu Gašpara, protiv kojeg se vodi postupak u kojem ga se tereti da je primio mito od 25 tisuća eura za donošenje presude, a navodno je unaprijed dostavljao ispitna pitanja kandidatima za polaganje pravosudnog ispita. "Nakon dodatnog razmatranja suca Visokog trgovačkog suda u RH mr. Barišu Gašpara privremeno udaljavamo od obnašanja sudačke dužnosti", stoji u odluci DSV-a koje je ranije odlučilo kako nije nadležno za slučaj Gašpar. U odluci DSV-a stoji i kako su još ranije odobrili pokretanje kaznenog postupka protiv tog suca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika