12.07.2008. / 16:00

Autor: Petra Horvat

Angela Merkel:

'Njemačka ne može potpuno odustati od nuklearne energije'

Demokršćanski dijelovi vlade provode pojačani pritisak na Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) da odustane od svog dosadašnjeg antinuklearnog stajališta te da se prilagodi novim realnostima

Angela Merkel, njemačka kancelarka, izjavila je kako Njemačka ne može "potpuno" odustati od nuklearne energije, iako se ranije obvezala na zatvaranje svojih nuklearnih centrala do 2021. godine. Kancelarka je objasnila kako Njemačka neće moći zajamčiti energetsku opskrbu ako potpuno prestane koristiti nuklearnu energiju.

Antinuklearno stajalište utemeljeno je još za vrijeme socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schroedera i uneseno je u koalicijski ugovor demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel koji predviđa postupno odustajanje od nuklearne energije do 2021. godine. Jedna trećina električne struje u Njemačkoj proizvodi se u nuklearnim elektranama i kancelarka, zbog novih okolnosti, odustaje od tvrdog antinuklearnog stajališta.

Pretpostavlja se kako bi produljenjem rada nuklearne centrale mogle ostvariti dobit u visini preko 20 milijardi eura, a neke su kompanije već najavile da bi profit od eventualnog produljenja rada centrala uložile u obnovljive izvore energije.

Njemačka si je zadala cilj da do 2020. poveća udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje za 20 posto. "Potrudit ću se da produžimo vijek trajanja naših sigurnih nuklearnih centrala", rekla je Merkel i dodala kako će se to pitanje postaviti na sljedećim parlamentarnim izborima.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika