13.07.2008. / 20:35

Autor: Petra Horvat

Rub summita u Parizu

Janša: Rješavanjem ZERP-a razdvojeni su bilateralni odnosi od pristupnih pregovora s Hrvatskom

Slovenski je premijer ocijenio kako ćemo u EU ući na vrijeme, ako nastavimo brzinom u koju smo ubacili

Janez Janša, slovenski premijer, danas je u Parizu izjavio kako je rješavanjem problema Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) došlo do razdvajanja bilateralnih hrvatsko-slovenskih odnosa od hrvatskih pristupnih pregovora. Nakon bilateralnog razgovora s predsjednikom Stjepanom Mesićem, održanom na rubu summita Unije za Mediteran u Parizu, Janša je rekao kako misli da je onoga trenutka kada je riješen problem ZERP-a, osigurano da se to pitanje odvoji od pregovora.

Hrvatski cilj da završi pregovore sljedeće godine Janša je ocijenio realnim ukoliko, prema njegovim riječima, nastavimo u višoj brzini u koju smo ubacili. Dodao je i kako se Slovenija tijekom presjedanja Unijom trudila da se sa Hrvatskom otvore sva poglavlja za koja su se stekli uvjeti, te kako će se ta potpora nastaviti.

Slovenski premijer i predsjednik Mesić na sastanku su razgovarali o bilateralnim odnosima i problemima koji opterećuju odnose dviju država, te o stanju u regiji. Janša se osvrnuo i na proces rješavanja graničnih pitanja, koji je, prema njemu, osnivanjem mješovitih komisija krenuo u novom smjeru. "Sve ostale puteve smo probali i nakon 15 godina ustanovili smo da ne ide", rekao je Janša i dodao kako se sada nada dobrom rezultatu.

Na komentar predsjednika Mesića o slovenskim vinjetama, koje su zbog visine cijene izazvale nezadovoljstvo kod mnogih putnika, Janša je objasnio kako se radi o privremenom rješenju, te kako će uvesti satelitski sustav naplate. Za kraj, Janša je naglasio kako bi volio kad bi Slovenci mogli plaćati auto-ceste u Hrvatskoj 35 eura, koliko košta polugodišta vinjeta za slovenske auto-ceste.

Predsjednik Mesić je na rubu summita imao niz bilateralnih susreta. U subotu se sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, a u nedjelju je razgovarao sa predsjednicima Sirije, Alžira i Poljske, Bašarom al-Asadom, Abdelazizom Bouteflikom i Lechom Kaczynskim, slovenskim premijerom Janezom Janšom, španjolskim premijerom Joseom Luizom Zapaterom, emirom od Katara Hamadom bin Khalifom Al Thanijem.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika