13.07.2008. / 21:10

Autor: Petra Horvat

Pariz

Završen summit Unije za Mediteran

U Uniju za Mediteran pozvane su 44 zemlje, među kojima i Libija, no libijski vođa Moamer Gadafi odbija sudjelovati u tom projektu

Summit četrdesetak šefova država ili vlada na kojem je uspostavljen Barcelonski proces: Unija za Mediteran završen je jednoglasnim usvajanjem Zajedničke deklaracije. Predsjednik Mesić nakon kraja summita izjavio je kako je skup uspio, te kako Hrvatska daje punu potporu Uniji za Mediteran, uz čiju pomoć će se ostvariti suradnja na gospodarskom, kulturnom i političkom planu na Sredozemlju.

Meditteransku uniju činit će 27 zemalja članica EU, zemlje južnog Sredozemlja- Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te europske sredozemne zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Dogovoreno je kako će Unija počivati na suradnji u konkretnim projektima u područjima poput ekološke zaštite, solarne energije i civilne zaštite, osiguranja pitke vode, te pomorskih i cestovnih komunikacija. Unija je u tekstu Zajedničke deklaracije definirana kao multilateralno partnerstvo s ciljem jačanja potencijala za regionalnu integraciju i povezivanje.

Predsjednik Sarkozy najavio je kako će se suradnja odvijati na šest konkretnih područja: čišćenje Sredozemlja, koje će postati najčišće more na svijetu, uređenje morskih puteva kako bi se manje kontejnera transportiralo cestama, zaštita od prirodnih katastrofa, solarni plan za izgradnju alternativne energije, stvaranje euromediteranskog univerziteta i poticanje i razvoj poduzeća u regiji.

Summiti šefova država i vlada održavat će se svake dvije godine, dok će se ministri vanjskih poslova, koji će pratiti napredak u provedbi zaključaka, sastajat jednom godišnje. Unijom će supredsjedati dvoje supredsjedatelja, od kojih će jedan predstavljati EU, a drugi mediteranske države partnere. Sjedište Unije za Mediteran biti će u Bruxellesu, a Arapska će liga ubuduće imati promatrački status u Uniji za Mediteran.

Predsjednik Mesić je u svom govoru pred sudionicima summita istaknuo da "Hrvatska želi da Mediteran postane zona mira, demokracije, suradnje i napretka. Uložit ćemo sve naše napore i aktivno sudjelovati u izgradnji takvog prostora".

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika