14.07.2008. / 17:17

Autor: Hrvoje Šimičević

Pariz

Mesić sa svjetskim liderima na svečanom vojnom mimohodu

U Francuskoj se trenutačno nalazi većina političara koji su sudjelovali na sumittu Unije za Mediteran, a predsjednik Sarkozy izazvao je kontroverzu nakon što je uputio poziv sirijskom predsjedniku Bashar Assadu, jer je ta zemlja optužena za podržavanje terorizma

Predsjednik Stjepan Mesić, zajedno s liderima iz Europe, Bliskog Istoka te Sjeverne Afrike prisustvovao je u ponedjeljak na Elizejskim poljanama u Parizu svečanom vojnom mimohodu, koji se svake godine održava 14. srpnja, na francuski Nacionalni praznik.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon bio je počasni gost mimohoda i francuskog predsjednika Nicolas Sarkozya, a Elizejskim poljanama, pred državnicima koji su sudjelovali na osnivačkom summitu Unije za Mediteran, prodefiliralo je četiri tisuće pripadnika pješaštva, 460 borbenih vozila, 240 konja, 80 motocikala, 60-tak zrakoplova i 30-tak helikoptera.

Danas bi se predsjednik Mesić nakon svečanog dijela trebao sastati s francuskim pravnikom Robertom Badinterom, koji je bio na čelu Arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju, prenijela je Hina, istaknuvši kako će sutra hrvatski predsjednik biti gost na svečanosti hrvatskog dana u sklopu svjetskog festivala mora i mornara.

U Francuskoj se trenutačno nalazi većina političara koji su sudjelovali na sumittu Unije za Mediteran, a predsjednik Sarkozy izazvao je kontroverzu nakon što je uputio poziv sirijskom predsjedniku Bashar Assadu, jer je ta zemlja optužena za podržavanje terorizma.

Najveći kritičari ove Sarkzyjeve ideje, koja je sprovedena u djelo, došla je iz krugova francuskih ratnih veterana. Naime, oni i dalje Siriju optužuju da stoji iza bombaških napada iz 1983. godine u Bejrutu, gdje je poginulo 58. francuskih vojnika, dok je francuska vlada poručila kako su za taj slučaj ipak odgovorni militanti iz Hezbollaha.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika